Binnenland

'Humanitaire hulpverlening Sint-Maarten komt traag op gang'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Humanitaire hulpverlening Sint-Maarten komt traag op gang'

[NOS] Terwijl het puin op de wegen van Sint-Maarten stukje bij beetje wordt opgeruimd,komt te humanitaire hulpverlening te traag op gang. Dat zegt Bartel van de Walle, hoogleraar beleidsanalyse aan de TU Delft in het NOS Radio 1 Journaal.

Van de Walle doet onderzoek naar de impact van natuurrampen zoals orkanen en aardbevingen. "Normaal komt de humanitaire hulpverlening, zoals die van ngo's, snel op gang. Dat is op Sint-maarten niet het geval. Het had sneller gekund."

'Humanitaire hulpverlening Sint-Maarten komt traag op gang'

Vorige week vertrokken de eerste hulpverleners van het Rode Kruis naar het eiland en inmiddels heeft ook de VN heeft een speciaal rampenteam gestuurd. "Maar dat team, dat de schade in kaart moet brengen, komt morgen pas aan op het eiland."

Hoewel het volgens de hoogleraar lastig is om in te schatten hoeveel schade een orkaan gaat aanrichten, hebben hulpverleners steken laten vallen. "Vooral op de noodzakelijke levensbehoeften, zoals water en voedsel, hadden de hulpdiensten zich beter kunnen voorbereiden."

Sint-Maarten heeft een autonome status binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Volgens Van de Walle bemoeilijkte dat de hulpverlening. "Met name de eerste twee dagen was de situatie chaotisch omdat we nauwelijks communicatie mogelijk is. Wie neemt dan het initiatief en wie vraagt om hulp?"

Minister Plasterk wuift kritiek op hulpverlening weg

Ster advertentie
Ster advertentie