appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Hans van Baalen: 'Dit wordt het seizoen van de non-brexit'

ANP
dinsdag 5 september 2017 | NOS | Redactie

Het is heel goed mogelijk dat er helemaal geen brexit komt. Dat denkt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen.

"Dit wordt het seizoen van de non-brexit. Er wordt gesproken over dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie vertrekt, maar de Britten zijn (nog) niet in staat om met goede voorstellen te komen. De EU zelf heeft ook geen antwoord, dus ik denk dat die brexit uiteindelijk verzandt", aldus Van Baalen tegen correspondent Tijn Sadée. 

Taboe

"Dit durft nooit iemand in de mond te nemen", legt Sadée uit in NOS Met het Oog op Morgen. "Er rust in Brussel een taboe op speculeren of de brexit nog door gaat."

Dat de brexit gaat verzanden, wil volgens Van Baalen zeggen dat er geen deal komt. Mogelijk valt dan de regering van Theresa May en is er weer een volledig nieuwe realiteit. 

Koel spel

Sadée: "Officieel blijven de Brusselse onderhandelaars het spel koel spelen. Ze blijven de Britten wijzen op de naderende deadline en dat ze met geld moeten komen om de scheiding financieel af te handelen. Pas daarna kan er gesproken worden over toekomstige handelsrelaties."

Er is volgens Sadée een grote kans dat Merkel samen met Macron Brussel langzaam de opdracht gaat geven om toch soepeler om te gaan met de Britten. "De regeringsleiders willen niet al te veel tijd meer verliezen met dat brexit-gedoe."

Bekijk het hele gesprek met correspondent Tijn Sadée: 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1