Binnenland

Cruciale kwalificatiewedstrijd Nederland - Bulgarije

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Cruciale kwalificatiewedstrijd Nederland - Bulgarije

[NOS] "Drie keer winnen en dan zijn we er. Denk ik." Deze woorden sprak Arjen Robben na de 4-0 nederlaag afgelopen donderdag tegen de Fransen. De hoop is nog voelbaar bij Oranje. Maar dat het WK heel ver weg is, dat is een ding dat zeker is.

En dus wéér een cruciale wedstrijd voor Nederland vanavond. Het elftal van bondscoach Dick Advocaat speelt om 18.00 uur de eerste van drie finales richting het WK voetbal in Rusland. De ploeg kan zich geen misstap meer veroorloven en daar moet Bulgarije het eerste slachtoffer van worden.

Bekijk ook: Vandaag op NPO Radio 1: Nederland - Bulgarije

Lastige opdracht

Niet alleen op basis van de huidige vorm en staat van de selectie wordt dat een lastige opdracht, ook als je de recente resultaten tegen de Bulgaren bekijk, kun je weinig anders concluderen dan dat Oranje flink aan de bak moet.

Van de in totaal elf voorgaande ontmoetingen wist Oranje er maar vier te winnen. Twee wedstrijden eindigden in een gelijkspel en vijf keer was er winst voor de Bulgaren. Oranje verloor de vorige kwalificatiewedstrijd in Sofia met 2-0 van de Bulgaren.

Vilhena in de basis

Tonny Vilhena begint vanavond in de basis bij Oranje in het duel met Bulgarije. "Dat kan ik wel zeggen", aldus Dick Advocaat zaterdagmiddag op de persconferentie in Alkmaar.

De Feyenoorder zal de plaats innemen van Kevin Strootman, die geschorst is na zijn rode kaart tegen Frankrijk. Advocaat kondigde in de eerste seconden van de bijeenkomst al wijzigingen aan.

"Ik heb onze middenvelders weleens beter zien spelen", lichtte de bondscoach een tip van de sluier op. Ook is de verwachting dat Kenny Tete de plek zal innemen van Timothy Fosu-Mensah.

Robin van Persie is uitgevallen met een knieblessure.

'Geen spijt'

Spijt van zijn keuzes voor het duel met Frankrijk heeft de bondscoach niet. "Er zat natuurlijk veel druk op die wedstrijd: Frankrijk moest en wij wilden graag. Er was gewoon een verschil in kwaliteit. In negen van de tien gevallen zul je dit soort wedstrijden verliezen."

Nederland - Bulgarije

In NOS Langs de Lijn wordt vanaf 17.00 uur al vooruitgeblikt op het duel. Vanaf 18.00 uur doen commentatoren Arno Vermeulen en Jeroen Grueter live verslag op NPO Radio 1.

Nederlaag

Afgelopen donderdag verloor Oranje kansloos van een superieur Frankrijk. Nederland staat nu vierde in de poule, op zes punten van koploper Frankrijk. Zweden heeft drie punten meer en Bulgarije twee. Als Nederland de resterende drie duels wint kan het alsnog als tweede eindigen.

Volg de wedstrijd Nederland - Bulgarije vanaf 18.00 uur live op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie