appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Nieuws BV
STER Advertentie

'Het chagrijn en cynisme zijn verdwenen bij Oranje'

NOS
dinsdag 13 juni 2017 | NOS | Redactie

De Nederlandse voetbalfan gruwelt bij de gedachte van opnieuw een eindronde zonder Oranje. Maar hoe groot zijn de kansen op een WK-ticket na de overwinning op Luxemburg nou werkelijk? De zege van Zweden op Frankrijk lijkt niet te hebben geholpen. Of toch wel?

In het Sportforum is het rekenwerk alvast begonnen. Ook de tiende Roland Garros-titel van Rafael Nadal is onderwerp van gesprek.

Door het resultaat in Solna, waar de Zweden zich vrijdagavond op de valreep langs Frankrijk wurmden, is voor het Nederlands elftal de eerste plaats in de poule weer in zicht, terwijl de tweede plaats maandenlang het maximaal haalbare leek. De ploeg van bondscoach Dick Advocaat heeft directe kwalificatie nu in eigen hand.

"Er heerst bij Oranje zo'n gevoel van: als Zweden van Frankrijk kan winnen, dan kunnen wij dat ook", legt Simon Zwartkruis (VI) uit. Bij winst op 31 augustus in Parijs staat het Nederlands elftal in punten weer gelijk met de Fransen.

Geen WK

Arman Avsaroglu (NOS) heeft weinig fiducie in een goed resultaat tegen Frankrijk. "Waarom zouden wij daar winnen? Omdat zij van Zweden hebben verloren? Zij hebben, op Arjen Robben na, op elke positie een betere speler."

De voetbalcommentator gaat zelfs nog een stapje verder: "Als we vooruitkijken is de conclusie toch dat Oranje het WK niet gaat halen?"

Zwartkruis: "Zweden dreigt nu toch de grote nekkenbreker te worden. Dat gelijkspel daar was totaal onnodig."

De rentree van Advocaat als bondscoach, met Ruud Gullit aan zijn zijde als assistent, is de voetbalvolgers tot nog toe goed bevallen. "Het chagrijn en gezeur is verdwenen en dat hebben zij voor elkaar gekregen. Met humor en zelfspot", vindt Zwartkruis.

Bij zijn voorganger schortte het daar nog wel eens aan, vindt de journalist. "Met Danny Blind was het toch een soort volkstribunaal. Dan zaten wij daar om de bondscoach ter verantwoording te roepen. Dat is nu even weg."

Avsaroglu: "Ik vind het goed dat Advocaat kiest voor spelers met ervaring. Maar ook het terugbrengen van een positieve sfeer is belangrijk. Niet dat cynische. Dat het ook weer leuk kan zijn om bij Oranje te zijn."

Sportforum: vertrouwen bij Advocaat is groot

Natuurlijk ging het in het Sportforum ook over tennis. 'La Décima', de tiende Roland Garros-titel van Rafael Nadal, heeft indruk gemaakt. Tenniscommentator Kristie Boogert noemt de Spanjaard "weergaloos".

'Hij heeft stilgestaan, drooggestaan'

"Vorig jaar schreven we hem af. Hij heeft stilgestaan, drooggestaan en veel blessures gekend. Aan het begin van het seizoen was hij een soort dark horse. Toen was het wachten op het gravelseizoen en dat was fantastisch", gaat Boogert verder.

Ze refereert aan het ATP-toernooi van Barcelona en het masterstoernooi van Monte Carlo. Ook daar zegevierde Nadal dit jaar voor de tiende keer in zijn carrière.

Avsaroglu: "Federer wint in Australië en Nadal in Parijs. De allergrootsten in mijn ogen. Goed voor de sport dat zij weer aan de top staan."

Zwartkruis: "Ik heb een paar keer 'Federer en Nadal over the hill' gegoogeld. Dan krijg je een zootje hits zeg! Die twee zijn jaren geleden al het tennisgraf ingeschreven."

Roger Federer won in zijn carrière maar liefst achttien grandslams. Een record. Nadal, die nu op vijftien staat, kan het de Zwitser nog lastig maken, verwacht Boogert. "Zoals hij nu speelt zeker, mits dat lichaam heel blijft. Op gravel zie ik niet gauw iemand komen die hem verslaat."

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1