appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Partij Macron behaalt grote overwinning bij parlementsverkiezingen

EPA
maandag 12 juni 2017 | NOS | Redactie

De partij van de Franse president Emmanuel Macron heeft een grote overwinning behaald in de eerste ronde van de parlementsverkiezingen. Zijn partij, La République en Marche, kreeg 32,3 procent van de stemmen. 

Als tweede eindigt de rechtse oppositiepartij Les Républicains met 21,5 procent. Op grote afstand volgen het Front National van Marine Le Pen en de socialisten van Francois Hollande. 

"In essentie komt het erop neer dat Macron alle macht naar zich toetrekt. Hij krijgt zo goed als carte blanche in het parlement. De andere traditionele partijen zijn knock-out of hebben een behoorlijke wond opgelopen", zegt correspondent Frank Renout. 

Met een slag om de arm, vanwege de tweede ronde volgende week, kan Macron rekenen op 415 tot 455 zetels van de 577, zegt Renout. "Dat is echt een grote absolute meerderheid."

La République en Marche kreeg 32,3 procent van de stemmen

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1