appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Gaat Dumoulin Giro-geschiedenis schrijven?

foto: ANP
zondag 28 mei 2017 | NOS | redactie

Voor tienduizenden wielerliefhebbers is het een hele spannende middag: Om half zes weten we of Tom Dumoulin de eerste Nederlander ooit is die de Giro wint.

In 1980 won voor het laatst een Nederlander een grote internationale wielerwedstrijd: Joop Zoetemelk schreef toen de Tour de France op zijn naam. Vandaag kan Dumoulin geschiedenis schrijven als hij de beste tijd rijdt in een spectaculaire tijdrit.

Op NPO Radio 1 volgen we de tijdrit op de voet in Langs de Lijn met wielercommentator Gio Lippens, verslaggever Steven Dalebout en wieleranalist Maarten Tjallingi.

Martelgang

"Het is een snelparcours met wat tricky bochten. Het is een goed parcours voor Tom. Hij heeft alle bochten goed doorgenomen en weet hoe hij die moet nemen. Maar na drie weken rijden heb je als renner niet meer het goede gevoel. Dit wordt een martelgang waar de warmte hem ook parten zal spelen", aldus ploegleider Aike Visbeek van Dumoulin.

"Deze tijdrit is Dumoulin op het lijf geschreven", zegt NOS-verslaggever Gio Lippens over de slotetappe over 29,3 kilometer van Monza naar Milaan, vooral naar beneden. "Ze starten op het circuit van Monza en daarna gaat het alleen maar omlaag naar het centrum van Milaan."

Aike Visbeek over tijdrit Dumoulin

Heuvelaf

Steven Dalebout is al een week bij de Giro in Italië en merkt dat de meeste mensen hun kaarten op Dumoulin zetten. "Vooraf werd gezegd dat een minuut te doen zou zijn voor Dumoulin. Sommigen zeiden dat het zelfs anderhalve minuut mocht zijn. Maar niks is nog zeker."

Volgens MaartenTjallingii kan het haast niet misgaan voor Dumoulin. "Hij is het meest aerodynamisch en is qua gewicht in het voordeel, omdat hij de zwaarste is en het heuvelaf gaat. Zijn materiaal is ook supergoed en hij neemt zijn verleden als tijdritspecialist mee."

Waar je ook bent - in de zon op het strand, in de tuin of binnen in de schaduwe - de wedstrijd is te volgen in Langs de Lijn.

Correctie melden

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1