Binnenland

Dubbel gevoel bij nieuw parcours Amstel Gold Race

foto: Foto: ANPfoto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dubbel gevoel bij nieuw parcours Amstel Gold Race

Als geboren Limburger kent wielerverslaggever Gio Lippens van NPO Radio 1 het parcours van de Amstel Gold Race als zijn broekzak. Hij heeft dubbele gevoelens bij de aangepaste route die vandaag wordt gereden.

De grootste wielerklassieker van ons land, heeft niet de naam en faam van de meest opwindende wielerwedstrijd van het jaar, stelt Gio vast. "De laatste jaren was het niet zo aantrekkelijk. Het was wachten, wachten en nog eens wachten. Totdat die Cauberg voor de laatste keer opdoemde, zodat de favorieten zich eindelijk van voren lieten zien. En dan was het binnen vijf kilometer ook alweer afgelopen. Het is misschien hopen tegen beter weten in, maar ik zou toch echt graag zien dat de renners in de Amstel Gold Race dit jaar net zo attractief koersen als in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix".

De Cauberg is geschrapt, waardoor de koers een spannender verloop moet krijgen. Geloof jij erin?

"Ik moet het nog zien of het echt gaat helpen, maar ik vind het goed dat er iets gebeurt aan het parcours. Nu is het nog vijftien kilometer vanaf de laatste keer Cauberg tot aan de finish. Dat maakt de koers toch anders. Types als Alejandro Valverde, Enrico Gasparotto (de winnaar van vorig jaar) en Philippe Gilbert kunnen nu niet meer eindeloos blijven wachten om dan toe te slaan in de laatste kilometers. Vluchters krijgen een kans, zeker als de favorieten daarachter naar elkaar gaan kijken. Sprinters met een redelijke punch in de benen kunnen nu ook tot op de streep mee".

Wat zijn je dubbele gevoelens over het nieuwe parcours?

"Het wordt tactisch in elk geval een heel ander verhaal dan in de afgelopen edities. Dus is het goed dat Leo van Vliet als koersdirecteur het heeft aangedurfd om de finale te hertekenen. Als echte liefhebber vind ik het trouwens wel zonde. Een klassieker is niet voor niets een klassieker. Zoals de Poggio hoort bij Milaan-Sanremo, en de Muur van Huy bij de Waalse Pijl, hoort de Cauberg toch echt bij de Amstel Gold Race. Als sluitstuk, bedoel ik dan. En dat is nu om zeep geholpen".

"De Amstel Gold Race gaat over wegen die ik als geboren Limburger als mijn broekzak ken. Ik heb zelf elk bultje in het parcours ooit met de fiets genomen. Op haast iedere kruising weet ik blind welke weg ik moet nemen om weer bij de volgende klim te komen. Alleen al van het parcours en van de omgeving kan ik een hele middag genieten".

Wie zijn je favorieten voor de overwinning?

"Vanwege die parcourswijziging ga ik nu eens niet uit van de gebruikelijke favorieten als Philippe Gilbert, Alejandro Valverde en de winnaar van vorig jaar, Enrico Gasparotto. Ik denk dat het een sprint van een selecte groep wordt. Met mannen die de afgelopen jaren ook al bewezen hebben dat ze de Cauberg in volle finale goed kunnen verteren. Iemand als Michael Matthews, de Australiër die de Amstel Gold Race voor aanvang van het seizoen al met een dikke viltstift heeft omcirkeld. En verder Sonny Colbrelli die afgelopen woensdag al de Brabantse Pijl won. Ook een sprinter met inhoud, net als de Fransman Bryan Coquard. En die echt rappe mannen er niet meer bij zijn, dan zou Greg van Avermaet zomaar weer kunnen winnen, of Michal Kwiatkowski. Die hebben ook nog snelle benen na zo’n zware en nerveuze klassieker".

Het verslag van de Amstel Gold Race door Gio Lippens is zondagmiddag te horen in NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1 vanaf 14 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie