Sport
BNNVARA

Bureau Sport Podcast: 'Wielrennen is een vechtsport geworden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bureau Sport Podcast: 'Wielrennen is een vechtsport geworden'

Het afgelopen weekend gold niet alleen als de start van Parijs-Nice, ook de Strade Bianche werd gereden. Een heerlijk weekend voor de wielerliefhebber dus. En al helemaal omdat het zo ongelofelijk spectaculair was door de winst van Tadej Pogačar die op 81 km voor het einde wegreed bij de kopgroep. "Wielrennen is ook een vechtsport geworden", zegt Erik Dijkstra in een gloednieuwe aflevering van Bureau Sport.

#9 - 'Femke Bol maakt mijn leven echt gelukkiger' (S03) - Bureau Sport Podcast

Al voor de wedstrijd zei de Sloveense wielrenner dat hij op de Monte Sante Marie bij de kopgroep weg zou gaan rijden. Waarop werd gereageerd door zijn ploeg met het simpele: 'Doe geen domme dingen'. Dat vertelt Pogačar achteraf. Maar hij deed het, en zette aan op de langste (11,9 kilometer) en zwaarste (553 hoogtemeters) gravelstrook op meer dan 80 kilometer van de finish. En hoe dat eindigde weten we inmiddels. Met een voorsprong van bijna 3 minuten op de nummer twee, kwam Pogačar over de finish.

'Wielrennen is een vechtsport geworden'

"Er is iets veranderd in het wielrennen: dat is ook een vechtsport geworden", zegt Erik Dijkstra. "Een solo 80 kilometer, daarvan zou iedereen tot 10 jaar geleden hebben gezegd, van doe normaal. Niet doen, doe dit niet. (...) En nu doen ze dat gewoon." Kortom, zegt Dijkstra: "Het is een sport geworden waarbij mensen durven te verliezen."

Volgens Dijkstra zat het wielrennen lang op slot, in die zin, dat je eigenlijk pas hoefde te kijken vanaf de laatste drie kilometer, "want het zit toch bij elkaar." Maar als er nu al spektakel plaatsvindt op 80 kilometer voor de eindstreep, kun je ook wegdromen bij het mooie parcours dat de Strade Bianche kenmerkt, zegt Frank Evenblij.

En alsof deze ongeëvenaarde stunt van Pogačar nog niet gek genoeg was, heeft hij ook aangegeven dit jaar zowel de Giro als de Tour te willen winnen. "In het geval van Pogačar sluit ik dat niet uit", zegt Evenblij over zijn kansen. "Het uitspreken deed hij hier ook, kennelijk kan het ook motiverend werken."

Het Jachtluipaard van Numansdorp

Maar, naast een mooi wielerweekend in Italië, moeten we natuurlijk niet vergeten te kijken naar de start van Parijs-Nice. De eerst etappe werd daar gewonnen door Olav Kooij, die de jaloersmakende bijnaam 'Het Jachtluipaard van Numansdorp' heeft. En zo komt er nog een rijtje bijnamen van sporters voorbij, zoals die van Robert Gesink: 'De Condor van Varsseveld'. En ook Erik had ooit een bijnaam toen hij veel aan tafelvoetbal deed: 'Het Kanon van Oud West'.

Heb je een betere bijnaam voor Erik, of een goede bijnaam voor Frank? En wat is volgens jou de beste bijnaam uit de sport? Laat het ons weten via Instagram, of stuur een mail naar bureausportpodcast@bnnvara.nl.

Meer van Bureau Sport Podcast?

Abonneer je op de podcast en volg ons op Instagram!

Ster advertentie
Ster advertentie