appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Baas mag hoofddoek op werkvloer verbieden

ANP
dinsdag 14 maart 2017 | NOS | NOS

Werkgevers mogen hun personeel verbieden een hoofddoek of een ander religieus symbool te dragen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald.

Een Belgische vrouw was naar het hof gestapt, omdat haar werkgever, beveiligingsbedrijf G4S, haar had gevraagd om geen hoofddoek meer te dragen. Ze weigerde dat en voor G4S was dat reden om haar te ontslaan. Ook een vrouw uit Frankrijk die op haar werk een hoofddoek wilde dragen had een zaak aangespannen.

Het Europees Hof van Justitie zegt nu dat bedrijven het personeel mogen opdragen om neutrale kleding te dragen. De uitspraak geldt niet alleen voor hoofddoeken, maar voor alle religieuze en politieke symbolen.

Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens in Nederland, keek uit naar de uitspraak. Volgens haar moest het hof twee belangrijke rechten tegen elkaar afwegen. "Het gaat om aan de ene kant het recht van gelijke behandeling en aan de andere kant het recht van bedrijven om de neutraliteit en onafhankelijkheid van het bedrijf vorm te geven."

Het College oordeelde eerder in Nederland dat een griffier van een rechtbank wel het recht had om een hoofddoek te dragen tijdens haar werk.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1