Binnenland
KRO-NCRV

Ab Osterhaus: 'Opmerkelijk' dat Nederland advies van EMA over AstraZeneca niet overneemt

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Ab Osterhaus: 'Opmerkelijk' dat Nederland advies van EMA over AstraZeneca niet overneemt

Hoeveel vertraging we gaan oplopen door het stoppen met 60-minners vaccineren met AstraZeneca na het advies van de Gezondheidsraad, is nog niet duidelijk. Maar dat die er zal zijn, is duidelijk. Viroloog Ab Osterhaus begrijpt niet waarom Nederland een eigen koers vaart en niet het advies van de EMA opvolgt, zegt hij tegen Sven Kockelmann in het programma1op1.

Ab Osterhaus, eerder zelf ook werkzaam bij de Gezondheidsraad, "hoopt" dat dit Nederlandse wetenschappelijk adviesorgaan de som goed heeft uitgerekend. Daarmee doelt hij op de berekening dat niet vaccineren met AstraZeneca, voor minder slachtoffers zorgt dan dat het een extra risico oplevert.

"Bij elke vaccinatie is het zo dat je bijwerkingen hebt, nog los van of die terecht aan het vaccin worden toegewezen of niet. Je moet die risico's afzetten tegen de werking van het vaccin." Dat is volgens de viroloog uiteindelijk een simpele rekensom.

Advies EMA opvolgen

Zelf zou de 72-jarige viroloog ook als hij jonger was AstraZeneca nemen, want "het EMA (Europees Geneesmiddelenagentschap) adviseert juist om onverminderd door te gaan met het prikken". Het advies van het EMA dat het "overzicht heeft van de miljoen gevaccineerden" blijft voor Osterhaus leidend, en niet dat van de Gezondheidsraad.

De viroloog, die werkzaam is in Duitsland, vindt het onbegrijpelijk waarom de Gezondheidsraad niet de cijfers van het EMA volgt. Ook in Duitsland zijn de cijfers per deelstaat verschillend, maar is het beleid gebaseerd op een landelijke verzameling van data. "Je moet juist naar het grotere plaatje kijken", dat maakt de cijfers betrouwbaarder, aldus Osterhaus.

"Het enorm goede van het vaccin is dat er in deze pandemie zo veel ziekte en sterfte wordt voorkomen dat je absoluut moet doorgaan met vaccineren." En als je nou net diegene bent die dan die trombose krijgt? "Dat is hetzelfde als diegene die net onder de trein loopt. Elke dag lopen we risico's. Misschien was diegene ook net aan de beurt geweest voor de trombose als die niet gevaccineerd was."

Einde van de tunnel

Dat de Gezondheidsraad afwijkt van het advies van het EMA gebeurt bijna nooit en dan heb je "ook een probleem". Het advies was er dan ook eerder dan de onderbouwing die nog vandaag in de loop van de dag zal verschijnen. "Ik verwacht dat die onderbouwing wel begrijpelijk zal worden opgesteld. Dat kost blijkbaar veel tijd."

Osterhaus hoopt niet dat keuze het vaccin voor een bepaalde leeftijdsgroep in de ban te doen vooral een besluit is geweest om de imagoschade te beperken. Dan hebben we het niet over een onjuist werkend vaccin, maar over een "communicatieprobleem", zegt Osterhaus.

'Geen redenen om open te gaan'

Hoewel we weer gaan achterlopen met onze vaccinatiestrategie, staan alle signalen in Nederland op groen om de komende weken de terrassen te openen en verder te versoepelen. Osterhaus, die zelf in Duitsland werkt waar er een nieuwe lockdown dreigt, ziet voor het openstellen van Nederland "geen redenen".

De viroloog wijst naar de volle IC's en de R-waarde die nog steeds niet onder de één zit. "De enige reden hiervoor is, is dat mensen het niet meer accepteren. Ziekenhuizen schreeuwen op dit moment terecht moord en brand."

"Het zal voor de bühne zijn" om te laten zien dat er meer mogelijk kán zijn als mensen zich aan de regels houden, denkt Osterhaus. De viroloog waarschuwt voor "de tendens die nu is ontstaan dat we aan het einde van de tunnel zijn" terwijl nog maar een heel klein gedeelte van de bevolking gevaccineerd is.

Volgens Osterhaus moeten we vooral doorgaan met vaccineren. "Het is maar één keer eerder voorgekomen dat we tijdens een pandemie een vaccin hadden en dat was tijdens de Mexicaanse griep. Er is pas weer sprake van een uitweg als iedereen gevaccineerd is."

Osterhaus: 'opmerkelijk' dat Nederland AstraZeneca-advies EMA niet overneemt

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie