Binnenland

AIVD-chef Bertholee: 'Honderden cyberaanvallen door Rusland en China'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. AIVD-chef Bertholee: 'Honderden cyberaanvallen door Rusland en China'

[AVROTROS] De Algemene inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) maakt zich grote zorgen over de toename van aanvallen via het internet door landen als Rusland, China en Iran.

Alleen al in het laatste half jaar van 2016 zijn er vanuit die landen honderden aanvallen op Nederlandse overheidsinstellingen en bedrijven geconstateerd, zegt AIVD baas Rob Bertholee in een exclusief interview met EenVandaag.

Bertholee: ‘Meerdere aanvallen, alleen al in het laatste half jaar hebben we enkele honderden pogingen gezien om bij iemand in de email te komen, om bij een bedrijf in de bedrijfsgegevens te komen. Het is een wedstrijd om er bovenop te blijven zitten.’

Volgens Bertholee probeert Rusland via hackaanvallen zelfs door te dringen tot geheime regeringsdocumenten.

Bertholee: ‘Dan praat je over verslagen uit de boezem van de regering, beraadslagingen in een overheidsinstelling. Ik vind dat een gevaar voor onze democratie. Het gevaar is tweeledig: het gevaar is dat zij zich bemoeien en beïnvloeden hoe ons parlement zou kunnen werken, of hoe onze overheid beslissingen neemt. Dat is de ene kant. De tweede kant is dat zij bedrijfsgeheimen, economische geheimen weghalen en daarmee het economisch verdienvermogen van het Nederlandse bedrijfsleven aantasten.’

Het is voor de AIVD topman duidelijk dat vooral Rusland achter de hackpogingen zit. Maar stappen ondernemen tegen landen als Rusland is zinloos, aldus de AIVD topman.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bertholee: ‘Je weet het wel, we weten het wel als AIVD, maar het bewijzen wordt een hele lastige, het heeft weinig zin om in de richting van China of Rusland te zeggen, we hebben gezien dat jullie een aanval gepleegd hebben, want dat wordt ontkend en daarna is het verhaal afgelopen.

’Rob Bertholee is vandaag te horen en te zien in zowel de radio- als tv-uitzending van Eenvandaag.

Honderden cyberaanvallen door Rusland en China'

Ster advertentie
Ster advertentie