Binnenland
KRO-NCRV

Tom Lanoye: Geen kritiek op het beleid van Rutte uit angst voor extreemrechts

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Tom Lanoye: Geen kritiek op het beleid van Rutte uit angst voor extreemrechts

De Belgische schrijver Tom Lanoye mist de harde kritiek op het beleid van een decennia Rutte. Dat zegt hij tegen Twan Huys in 1 op 1. "Soms krijg ik de indruk dat Nederland bang is om kritiek te uiten op het beleid, omdat dit koren op de molen van extreemrechts zou zijn."

Nederlandse politici te bang voor extreem rechts

Deze week verscheen zijn column met als titel De afbraak die de relschoppers aanrichten, is klein bier vergeleken met de afbraak onder Rutte in Humo en NRC. Daarmee heeft de Vlaamse schrijver "een knuppel in het hoenderhok gegooid", bleek uit de reacties na het verschijnen van zijn stuk.

On-Nederlands

De schrijver wil Nederland een spiegel voorhouden omdat we volgens hem door tien jaar Rutte niet alleen slechter af zijn met de nu in het oog springende onderwerpen als de bestrijding van corona, het toeslagenschandaal. Lanoye wijst ook de kleinere, maar niet onbelangrijke zaken als de groeiende studieschulden bij studenten en de bezuinigen op de kunst.

De schrijver en columnist wordt plaatsvervangend "onwel" van de zwijgzaamheid over het beleid van de afgelopen jaren en het uitblijven van kritiek. Hij heeft de indruk dat men hiermee met angst en beven " het koren op de molen" van het extreemrechtse geluid probeert te voorkomen. "Ik ben een fel tegenstander van het Vlaams Belang en een voorstander van het cordon sanitaire." Maar het ontbreken van kritiek op het beleid van Rutte in onze politieke arena "dát vind ik nou juist on-Nederlands."

Polderen in crisistijd

In het betoog van 1524 woorden geselt de Vlaamse schrijver en dichter de Nederlandse mentaliteit van polderen in crisistijd. "Nederland was voor ons altijd een beter België. Als grote minnaar van Nederland begrijp ik niet hoe zoiets als de toeslagenaffaire zo lang heeft kunnen spelen", aldus Lanoye.

Ook al was de toon van Lanoye zeer kritisch, er was na de publicatie in Nederland geen sprake van een "lynchpartij" op social media. De column is vanaf Humo deze week verder verspreid via het internet. "Dat kan maar één ding betekenen, dat het een gevoelige snaar raakt", concludeert te schrijver.

Barokke woede

Het is uit "barokke woede" geschreven, zegt Lanoye die Nederland aanschrijft als Naderland, omdat zijn buurland hem nauw aan het hart ligt en zijn echtgenoot er vandaan komt. "Een meer Nederlandse Belg vind je niet", zegt Lanoye over zichzelf.

Het startschot van de kritiek op het Nederlandse poldermodel werd gegeven door de rellen van vorige week en dan met name het bekogelen van brandweer en ziekenhuizen. Juist in deze coronacrisis waar we onze zorgverleners extra moeten koesteren, zorgde dat internationaal voor veel verontwaardiging.

België

Niet dat het in België zo veel beter is. Voor kritiek op zijn geboorteland zou de Vlaming naar eigen zeggen een week zendtijd nodig hebben. Het is juist de verbazing die Lanoye voedt in zijn scherpe woordkeuze over ons land. En de verbazing neemt grote hoogte aan bij de zogenaamde Rutte-doctrine en de aanpak van onze premier met de "intelligente lockdown".

Lanoye: "Je zegt hiermee dat andere landen zo dom zijn als het achtereind van een varken." Vervolgens sprak Rutte de woorden "dat de maatregelen wel moeten voldoen aan de eisen van de uitvoerenden". Typisch een uitspraak die past bij de "nuchtere Hollander", zegt Lanoye tegen Huys. "Volgens mij moet je al veel gezopen hebben als je meent dat het medicijn moet worden aangepast aan de patiënt en niet aan de kwaal."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie