Binnenland
AVROTROS

Nog steeds liggen patiënten op de ic die in het voorjaar corona kregen: het Radboudumc heeft nu een 'ontwen-unit'

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog steeds liggen patiënten op de ic die in het voorjaar corona kregen: het Radboudumc heeft nu een 'ontwen-unit'

Nog steeds liggen er coronapatiënten op de ic die in het voorjaar corona kregen. Het Radboudumc heeft als enige in Nederland een 'ontwen-unit', waar speciale zorg is voor deze patiënten. Vaak hebben zij te maken met verzwakte spieren, beschadigde longen en moeite met slikken, vertelt hoofd van de ic Hans van der Hoeven.

Een van deze patiënten is de 69-jarige Theo. Hij werd 7 weken in coma gehouden en tot twee keer toe nam zijn vrouw Rina al afscheid van hem. Toch redde hij het. Maar 5 maanden nadat hij met coronaverschijnselen werd opgenomen, ligt hij nog altijd op de ic.

De ontwen-unit voor coronapatienten

Ontwen-unit

De ooit zo sportieve Theo is inmiddels een schim van de man die hij was vóór die noodlottige maand maart. Nu kan hij al maanden vrijwel niets meer. "Ik word er soms echt gek van", vertelt hij. Theo heeft beschadigde longen, zijn spieren zijn ernstig verslapt en zijn zenuwen zijn door corona zwaar aangetast. In zijn luchtpijp is een buisje aangebracht, waar de beademingsmachine op aangesloten kan worden.

Maar ondanks alle aanslagen op zijn gestel, gaat het langzaamaan beter met hem. Sinds 6 weken ligt hij op de 'ontwen-unit' van de intensive care van het Radboudumc in Nijmegen. Zijn vrouw Rina zit de hele dag aan zijn bed en logeert in een nabijgelegen hotel. Het is de bedoeling dat Theo langzaam maar zeker van de beademing afgaat. Op dit moment wordt hij nog voor de helft van de dag beademd.

Medisch zwembad

Ook is het de bedoeling dat zijn lichaam langzaamaan weer gaat wennen aan beweging. Drie keer per week gaat Theo met een fysiotherapeut en zijn vrouw naar een speciaal medisch zwembad, waar hij zijn spierkracht traint. Het zwembad is uniek in Nederland: alleen het Radboudumc beschikt erover.

Het zijn intensieve sessies van een uur, waarbij in het water gelopen wordt. Ook krijgt hij speciale logopedie, omdat mensen die lang aan de beademing zitten moeite hebben met slikken. Dit kan op termijn problemen opleveren met de longen en weer nieuwe infecties veroorzaken.

De strijd die Theo momenteel voert om weer te herstellen, wordt nog door vele anderen in Nederland gevoerd. Er zijn nog altijd enkele tientallen mensen die na 5 maanden nog op de ic liggen. Een terugkeer naar huis zit er voor Theo op korte termijn niet in. "Het duurt lang, maar de bedoeling is dat ik in een half jaar tijd wel heel veel verder ben."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie