appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Timmermans op Pinkpop - over muziek en vluchtelingen

vrijdag 10 juni 2016 | BNN | VARA | De Nieuws BV

De vrijdag-editie van De Nieuws BV komt uit Landgraaf, rechtstreeks vanaf het Pinkpop-terrein. Onder meer Eurocommissaris Frans Timmermans zal in de uitzending te gast zijn.

Eric Corton presenteert op 10 juni een speciale Pinkpop-editie van De Nieuws BV. De hele uitzending zal in het teken van het festivalseizoen staan: Harry van Vliet, lector aan de Hogeschool van Amsterdam, neemt zijn vuistdikke Festivalatlas mee, Stijn Fens en Jan Cees ter Brugge blikken vooruit op het optreden van Sir Paul McCartney en de dames van Clean Pete verzorgen de live-muziek.

Timmermans: "we zullen met minder plezierige landen afspraken moeten maken"

Frans Timmermans, vice-voorzitter van de Europese Commissie, was vanmiddag te gast in het Radio 1-programma 'de Nieuws BV'. Tijdens een speciale uitzending vanaf het Pinkpop-terrein in het Limburgse Landgraaf vertelde Timmermans over zijn liefde voor het popfestival en over hete Europese hangijzers, zoals de vluchtelingenproblematiek.

De Europese Unie probeert afspraken te maken met verschillende Afrikaanse landen om zodoende te voorkomen dat migranten om economische redenen op gammele bootjes richting Europa komen. Die mensen moeten in Afrika een toekomst kunnen opbouwen. Daar moet hard aan worden gewerkt, aldus Timmermans. 

"Eritrea is een grote boef" 

Een van de landen waar de Commissie in wil investeren is Eritrea, op voorwaarde dat het regime de mensenrechtensituatie verbetert. Deze week bracht de VN een vernietigend rapport uit over mensenrechten in Eritrea. Timmermans in 'de Nieuws BV': "Eritrea is één van de probleemveroorzakers in de regio. Het is een land dat we hard moeten aanpakken." Volgens de Eurocommissaris mag het land niet beloond worden, hij noemde Eritrea zelfs "een grote boef."  

Timmermans: "afspraken maken met minder plezierige landen"

"We zullen met minder plezierige landen afspraken moeten maken", zei Timmermans over mogelijke afspraken met Soedan. Een ander land met een bedenkelijke reputatie en een president, Bashir, die volgens de PvdA-politicus "voor de rechter moet komen."

Een voorwaarde voor de samenwerking met Afrikaanse landen is dat de EU-lidstaten akkoord gaan. Ze zijn er helemaal voor, "behalve betalen", aldus Timmermans. Daarbij wees hij fijntjes op de gevolgen daarvan: "de kosten zitten in het ontwikkelen van Afrika. Of de kosten komen naar ons toe", verwijzend naar mensen die de oversteek naar Europa wagen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1