Binnenland
EO

Minister Grapperhaus tipt carnavalsvierders: 'Ga gewoon verkleed als kapitein Haddock'

foto: Rijksoverheidfoto: Rijksoverheid
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Grapperhaus tipt carnavalsvierders: 'Ga gewoon verkleed als kapitein Haddock'

Minister Grapperhaus noemt de Joodse karikaturen bij de carnavalsoptocht in Aalst "smakeloos en beneden alle peil". Volgens de minister van Veiligheid en Justitie hangt er een zweem van antisemitisme over de carnavalsviering in het Belgische Aalst.

Grapperhaus gaf in Dit is de Dag de carnavalsvierders daarom een tip: "ga gewoon verkleed als kapitein Haddock."

Minister Grapperhaus

Ferdinand Grapperhaus reageerde in Dit Is De Dag op het nieuws dat Joden tijdens een carnavalsviering in het Vlaamse Aalst werden gepersifleerd. Leden van een carnavalsgroep waren verkleed als insecten en droegen pijpenkrullen en Joods-Orthodoxe hoeden.

Hiermee is er een grens overschreden volgens Grapperhaus: "In België wordt een smerige karikatuur gemaakt. Dit is antisemitisme, en past niet in onze samenleving."

Rookworst

Volgens de minister is er tijdens carnaval wel heel veel mogelijk. Hij refereerde aan de rookworst-reclame waar Humberto Tan de weelderige haardos van Jan Vayne had, en andersom. "Dat was super geestig", aldus Grapperhaus. De minister vindt de rookworst-reclame daarom een goed voorbeeld van hoe je op een leuke manier een persiflage kunt maken.

"Je mag tijdens carnaval jezelf gewoon voor doen als een ander. Ik heb in mijn jeugd heel veel met indianentooien opgelopen. Als het onschuldig is moet dat gewoon kunnen, maar niet op een kwetsende manier", vindt de minister.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie