Binnenland
WNL

'Uitleg bij thema Songfestival is kolder, hoeveel gebakken lucht wil je hebben?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Uitleg bij thema Songfestival is kolder, hoeveel gebakken lucht wil je hebben?'

Deze week werd het thema van het Eurovisie Songfestival 2020 bekendgemaakt. Het thema is bedacht na workshops met tientallen mensen uit de creatieve sector. Ook zijn er "straatgesprekken" aan te pas gekomen, tot grote ergernis van opiniemaker Esther Voet. "Hoeveel gebakken lucht wil je hebben?", zegt Voet in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

‘Thema van Songfestival is kolder, hoeveel gebakken lucht wil je hebben?’

"Ik ben groot fan van het Songfestival, maar dit is zo'n kul en kolder", zegt Voet. "Al die workshops en onzin op straat, en dan komen ze met 'open up'." Het zal wel mijn dirty mind zijn maar ik heb daar meteen hele visuele voorstellingen bij, die niets te maken hebben met het songfestival."

Het thema 'open up' is bedacht door strategiebureau Fronteer. Projectleider Leonie van Mierlo, zegt daarover in een interview: "We hebben in een workshop de purpose van het Songfestival bepaald. (...) Co-creatie betekent dat je verschillende stakeholders betrekt in het samen ontwikkelen van een oplossing. Door vanuit verschillende lenzen naar een uitdaging te kijken, kom je in korte tijd tot krachtige vernieuwende concepten."

Het is vooral deze taal die Voet in het verkeerde keelgat schiet: "Het is pure kolder, en hoeveel heeft dat gekost?" Jaap Stalenburg, Statenlid in Friesland voor de PvdA, ziet hierin een serieus probleem. “Bij overheden gaan miljoenen down the drain door dit soort onzin.”

'Ondraaglijke leegheid van hun bestaan'

Dit soort taalgebruik wordt doelbewust door de culturele sector gebruikt, zegt Voet. "Ik zie in de culturele sector veel mensen zonder talent. Om zichzelf belangrijker te maken gaan ze dit soort taal aanmeten. Het is een bedekking van de ondraaglijke leegheid van hun bestaan. Ik heb er geen goed woord voor over."

Ster advertentie
Ster advertentie