appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Nog steeds ruzie binnen Forum voor Democratie: 'Word volwassen'

ANP
maandag 29 juli 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Hoe zit het nou met de uitgaven van Forum voor Democratie (FvD)? Mede-oprichter en oud-penningmeester Henk Otten werd vorige week uit de partij gezet omdat hij fraude zou hebben gepleegd. De openbare ruzie tussen Otten en het FvD die volgde doet het imago van de partij geen goed en kiezers zijn teleurgesteld. Moet de partij, om dit soort moddergooien te voorkomen, transparanter worden over de financiën? 

Stand.nl: Forum voor Democratie moet volledige openheid van zaken geven over de partijfinanciën

Word volwassen

"Het is antwoord is vrij simpel: ja", zegt oud-commandant der Nederlandse Strijdkrachten Peter van Uhm. Hij vindt dat een partij die alsmaar belooft de gevestigde orde aan te willen vallen beter moet handelen. "Als je zo veel herrie maakt zit er voor mij maar een ding op: openheid. Word volwassen. Ga bij elkaar zitten." 

Paul Römer, directeur radio en televisie bij Talpa, vindt het wonderlijk dat we nu zo weinig van partijleider Thierry Baudet horen. Op de site van het FvD staat een tijdlijn van alle 'financiële malversaties' van Henk Otten, maar verder laat de Baudet weinig van zich horen. "Dat is wel heel karig voor iemand die om de haverklap de media zoekt om zelf zijn beschuldigingen te doen. Dat voelt onevenwichtig." 

Niet netjes

Römer vindt ook dat de partij meer open mag zijn over de financiën, maar moet dat voor alle partijen gelden omdat we moeten weten waar het overheidsgeld aan uitgegeven wordt. "Als je het geld niet netjes uitgeeft, hoor je niet in de politiek thuis. Waarom zou je daar niet transparant over zijn? Dan doe je blijkbaar dingen waarvan je niet wil dat de buitenwereld ze weet."  

Het is opmerkelijk dat juist het FvD op deze manier in het nieuws komt, omdat zij hun kiezers beloofden anders politiek te bedrijven. Politiek journalist Kees Boonman heeft een suggestie voor de partij om het vertrouwen van de kiezer terug te winnen. "Ze zijn nogal vóór het referendum. Ik zou een referendum in de eigen partij houden om die 35 duizend leden eens te vragen hoe zij erover denken."

Strengere regels

Momenteel zijn er duidelijke regels over het geld dat bij partijen binnenkomt. Vorige week publiceerde de Telegraaf na undercover-werk een artikel waaruit bleek dat partijen creatief omgaan met strenge regels rond donaties bij grote bedragen. Maar hoe zit het met de regels voor hoe je het geld binnen een partij uitgeeft?

Boonman vertelt dat minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren een paar weken geleden een brief naar de Tweede Kamer heeft gestuurd waarin ze pleit voor striktere regels en betere controles op de financiering van politieke partijen. Boonman: "Er ligt in de wetgeving wel degelijk een mogelijkheid om die partijen wat scherper onder het zoeklicht te gaan zetten." 

Stand.nl: Forum voor Democratie moet volledige openheid van zaken geven over de partijfinanciën

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1