appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

Timmermans niet de nieuwe baas van Europa, Von der Leyen beoogd Commissievoorzitter

Reuters
woensdag 3 juli 2019 | NOS | Redactie

De Europese Raad van ministers draagt de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen voor als voorzitter van de Europese Commissie. Frans Timmermans grijpt naast de functie en wordt opnieuw vicevoorzitter.

Europarlementariërs Paul Tang en Esther de Lange over de voordracht

Von der Leyen kreeg de steun van bijna alle regeringsleiders, alleen Angela Merkel onthield zich. Aangenomen wordt dat zij de sociaaldemocraten in haar eigen regering niet voor het hoofd wilde stoten. Die steunden de kandidatuur van de sociaaldemocratische Spitzenkandidat Frans Timmermans.

Christine Lagarde, de Franse directeur van het Internationaal Monetair Fonds, is de beoogde president van de Europese Centrale Bank en de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell Fontelles is de kandidaat voor de functie van Buitenlandchef.

Timmermans

De duidelijk vermoeide voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, zei op een persconferentie dat de Spitzenkandidaten, Frans Timmermans en de Deense liberaal Margrethe Vestager eerste vicevoorzitters van de Commissie worden. De christendemocratische Spitzenkandidat, Manfred Weber, had zich eerder al teruggetrokken, toen bleek dat hij kansloos was.

Timmermans was lang favoriet voor de functie van Commissievoorzitter, maar zag die baan dus aan zich voorbijgaan. Het Europees Parlement moet de voordracht van Von der Leyen nog goedkeuren.

Gisteren kwamen de 28 Europese regeringsleiders voor de derde keer in een week bijeen om tot een voordracht voor de EU-topfuncties te komen. Om 19.03 uur twitterde de huidige voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, de eerste naam, die van Von der Leyen.

Bondskanselier Merkel zei dat het belangrijk is dat de "toekomstige leiders" met een grote meerderheid van stemmen zijn genomineerd. Dat kostte moeite, zei ze, maar "iedereen moest bewegen en iedereen deed dat ook". Het is voor haar ook een goed teken dat een vrouw voor het eerst Commissievoorzitter zal zijn.

Rutte

Premier Rutte wil niet zeggen dat het met Timmermans is misgegaan. "Het is nu eenmaal zo dat er heel veel concurrentie is. Ik denk dat hij een heel mooie plek krijgt als een van de meest senior mensen in de Commissie. Dat is voor Nederland natuurlijk heel erg goed nieuws."

Het geheel van voordrachten is volgens Rutte een "afgewogen pakket" waar Nederland en de rest van Europa tevreden mee kunnen zijn. Von de Leyen noemt hij een "dame waar je je petje voor afneemt".

Premier Rutte over het net-niet-voorzitterschap van Timmermans

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1