appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

SGP wil einde aan gebedsoproepen vanaf minaretten

ANP
vrijdag 14 oktober 2016 | NOS | NPO Radio 1 Twitter

De SGP wil dat moskeeën geen dagelijkse gebedsoproepen met de woorden "Allahoe akbar" meer mogen doen vanaf minaretten. "We zijn hier niet in het Midden-Oosten. We hoeven het niet normaal te vinden dat er op zoveel momenten, met dat volume 'Allah is groot' door de straten schalt", zegt SGP-leider Kees van der Staaij in het NOS Radio 1 Journaal.

De wens staat in het verkiezingsprogramma van de Staatkundig Gereformeerde Partij dat over twee weken wordt gepresenteerd. Voor de maatregel zou geen grondwetswijziging nodig zijn, het aantal oproepen per moskee zou kunnen worden beperkt via de Wet openbare manifestaties.

Luister hier naar het gesprek met Kees van der Staaij op NPO Radio 1

Het recht om op te roepen tot gebed is vastgelegd in de grondwet, in artikel 6 over de vrijheid van godsdienst. Wel kunnen gemeenten regels stellen voor het geluidsniveau, het tijdstip en de duur van de gebedsoproep. De meeste moskeeën in Nederland doen geen openbare gebedsoproep. 

Kerkklokken

"We zien de afgelopen tijd dat er meer en meer irritatie ontstaat over deze gebedsoproepen," zegt Van der Staaij. Hij wijst erop dat moslims in Nederland meer vrijheid hebben dan in veel islamitische staten. "We hoeven met onze vrijheden niet door te slaan."

Hij is niet bang dat door zijn oproep de maatschappelijke discussie vervolgens zal gaan over het gebeier van kerkklokken. Hij zegt dat er een groot verschil is en dat kerkklokken bij de Nederlandse cultuur passen. "Klokgelui is een Nederlands geluid, niet alleen voor de oproep tot gebed maar ook bij rampen en herdenkingen."

Dat dit meer een wens is die verwacht kan worden van de PVV dan de SGP is volgens Van der Staaij niet juist. Zijn partij heeft al eerder gepleit voor een beperking van de islamitische gebedsoproepen in de openbare ruimte.


Lees ook: Marokkaanse moskeeën verbaasd over SGP-voorstel (NOS)

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1