Binnenland
WNL

'Stormachtig revolutionaire' ontwikkeling in DNA-onderzoek biedt hoop aan nabestaanden cold cases

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stormachtig revolutionaire' ontwikkeling in DNA-onderzoek biedt hoop aan nabestaanden cold cases

Nabestaanden van moordslachtoffers houden vandaag in Almere een stille tocht om aandacht te vragen voor cold cases. Revolutionaire ontwikkelingen op het gebied van DNA-onderzoek zouden er voor kunnen zorgen dat in veel onopgeloste zaken alsnog een dader wordt opgespoord. Dat zeggen misdaadjournalist Bram Endedijk en Lex Meulenbroek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. "Het is nog relatief onbekend, maar stormachtig revolutionair," zegt Endedijk.

'Revolutionaire' ontwikkelingen op DNA-gebied bieden hoop in cold cases

Bij het heropenen van een cold case wordt gebruik gemaakt van de allernieuwste technieken, zegt Meulenbroek. "Het is soms fascinerend wat je na twintig jaar opeens kan doen wat vroeger niet kon. Elke cold case is interessant om met nieuwe technieken opnieuw te bekijken."

Meulenbroek werkt bij de DNA-afdeling van het Nederlands Forensisch Instituut. In zijn vakgebied ziet hij een enorme ontwikkeling de afgelopen tien jaar. "Van het vinden van de DNA-sporen tot het DNA-onderzoek zelf dat velen malen gevoeliger is dan tien jaar terug. Met verwantschapsonderzoek kunnen we veel doen." Ook het combineren van verschillende DNA-databanken biedt veel mogelijkheden volgens hem.

Ook Endedijk ziet een ontwikkeling "die niet meer te stoppen is". Vooral het gebruik van databanken die door commerciële partijen zijn aangemaakt, biedt veel nieuwe mogelijkheden. "Particuliere DNA-databanken worden steeds populairder. Daarbij wordt een bepaalde vorm van DNA gebruikt waardoor je, als de ontwikkeling blijft doorzetten, via stamboomonderzoek heel veel mensen kan vinden."

'Enorme kans om cold cases op te lossen'

De inzet van deze databanken bij forensische opsporing is nu nog lastig omdat het gaat om commerciële bedrijven. "Nu ligt dat nog te gevoelig", zegt de misdaadjournalist. "Maar in Amerika worden as we speak hele oude zaken opgelost door deze ontwikkeling. Dat is echt een revolutie. Ik denk dat daar heel veel potentieel zit om oude zaken op te lossen."

Ook het NFI volgt deze "stormachtige ontwikkeling" in Amerika met veel interesse, zo zegt Lex Meulenbroek. "Er zijn daar grote databanken, dan praat je over tientallen miljoenen mensen. Als twee procent van de bevolking in zo'n databank zou zitten, kan je van bijna iedereen een derdegraads neef vinden."

Het is volgens Meulenbroek nog wel de vraag of je als Nederlandse politie daar zomaar gebruik van kan maken. "Die profielen zijn anders, en hebben meer informatie in zich dan forensische profielen. Ze zijn met name interessant voor heel diep stamboomonderzoek."

Politie en justitie willen deze commerciële DNA-databanken nu al gebruiken voor het achterhalen van de identiteit van onbekende slachtoffers, zo weet de misdaadjournalist. "Dan denk ik, hoe ver is de stap dan nog op daadwerkelijk moorden op te lossen?"

Ster advertentie
Ster advertentie