appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Informateur Wiegel zoekt naarstig naar partij die met FvD, VVD en CDA in Zuid-Holland wil regeren

ANP
dinsdag 7 mei 2019 | NOS | Redactie

Informateur Hans Wiegel ontvangt vandaag alle partijen in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Doel is om een partij te vinden die zich wil aansluiten bij een college van Forum voor Democratie, VVD en CDA. Die drie partijen hebben een onderhandelingsakkoord bereikt, maar ze hebben geen meerderheid in de Staten. 

Politiek verslaggever Ivar Lingen (Omroep West): 'kwestie van wegstrepen'

Forum voor Democratie, VVD en CDA bereikten eerder een akkoord voor het provinciebestuur van Zuid-Holland. Wiegel gaat bekijken welke partij of partijen zich bij het 'motorblok' willen aansluiten. Zuid-Holland zou daarmee de eerste provincie zijn waar de partij van Thierry Baudet in het dagelijks bestuur komt.

Volgens Ivar Lingen, politiek verslaggever van Omroep West, ligt ChristenUnie-SGP het meest voor de hand. "Het is een kwestie van wegstrepen. D66 en GroenLinks zien samenwerking met Forum niet zitten en ook PvdA staat niet te springen." Ook PVV lijkt uitgesloten, doordat VVD en CDA landelijk de partij liever links laat liggen.

Energietransitie

Forum, VVD en CDA zijn het vorige week eens geworden over allerlei onderwerpen, waaronder mobiliteit, energie en klimaat. Afgesproken is dat de provincie gewoon zal meewerken aan de energietransitie, maar daarbij moet vooral gekeken worden naar alternatieve energiebronnen als restwarmte, aardwarmte, waterstof en getijdenenergie.

In het akkoord staat verder dat Zuid-Holland al aan zijn verplichtingen heeft voldaan voor het mogelijk maken van windmolens op het land. Vooral Forum voor Democratie maakte er in de campagne een hard punt van dat er geen nieuwe windmolens mochten komen. In het akkoord staat nu daarover: "Extra windmolens op land hebben niet onze voorkeur en daarom zullen we een lobby bij het Rijk voeren om deze op zee te plaatsen".

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1