appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Nieuws BV
STER Advertentie

Pierre Valkering wint debatprijs van de maand april

EO/Guido van Dijk
donderdag 25 april 2019 | EO | Guido van Dijk

De geschorste priester Pierre Valkering wint de debatprijs van de maand april. Valkering kwam afgelopen maand tijdens een mis openlijk uit de kast en schreef daar een weinig verhullend boek over. Hij schuwde de media niet om zijn verhaal te vertellen. "Het gaat mij om de gezondmaking van de kerk."

Debatprijs van de maand april 2019

Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut motiveert in het programma Dit is de Dag de keuze voor Valkering. "De discussie in de Rooms-katholieke kerk over het celibaat en homoseksualiteit is natuurlijk een voortslepend debat. Door je zo persoonlijk als voorbeeld te gebruiken en de eigen worsteling te gebruiken, slinger je dat debat weer aan."

Valkering zelf is vereerd met de prijs. "Waar het mij om gaat, is de gezondmaking van de kerk. Het mag allemaal niet benoemd worden en dat is zeer ongezond."

Debatprijs van de maand april

Juffrouw Van Vroonhoven

Merel van Vroonhoven, topvrouw bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), was ook genomineerd. Zij gaf afgelopen maand aan haar topfunctie in te ruilen voor een baan in het onderwijs.

Volgens Van Grieken is de impact van de keuze van Van Vroonhoven groot. "In de reacties die ze kreeg op haar besluit, zag je dat het heel veel losmaakte. Mensen herkennen zich in haar."

Hiddema en effectbejag?

De derde genomineerde was Theo Hiddema voor zijn rol in het debat over Michael P., de moordenaar van Anne Faber. Hiddema kreeg veel kritiek op zijn 'shockerende' betoog tijdens het debat. Hiddema kijkt zelf 'met gepaste voldoening' terug op zijn bijdrage. "Het moest gebeuren."

Van Grieken: "Hiddema deed dit niet uit effectbejag. Hij wilde een bepaald punt maken en om dat punt duidelijk te maken was het nodig om expliciet te beschrijven om over wat voor iemand (Michael P., red.) we het hebben".

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Debatprijs bij Dit is de Dag

Vanaf 2019 wordt in Dit is de Dag iedere laatste donderdag van de maand, in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut, de 'Debatprijs van de Maand' uitgereikt aan iemand die impact heeft gehad op een actueel debat, helder zijn of haar standpunt heeft verkondigd, en inhoudelijk en met interesse op zijn of haar tegenstanders heeft gereageerd. De prijs houdt dus niet noodzakelijkerwijs verband met de inhoud van de standpunten van de winnaar. Eerder winnaars zijn Feike Sijbesma, Rutger Bregman en Thierry Baudet. In december 2019 wordt de 'Debatprijs van het Jaar' uitgereikt.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1