appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Meer incidenten met verwarde personen, maar moeten we dat wel melden?

ANP
donderdag 21 februari 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

In de afgelopen 8 jaar is het aantal incidenten met verwarde personen verdubbeld, tot wel 90.000 incidenten in het afgelopen jaar. Dat blijkt uit cijfers van de politie, die het NRC Handelsblad heeft opgevraagd. Joke van der Meulen, moeder van een zoon met psychische- en verslavingsproblemen, reageert in Radio EenVandaag: "Dit cijfer zegt zo weinig over de werkelijkheid."

Joke van der Meulen en Henk van Dijk te gast in Radio EenVandaag

"Daar gaan we weer", dacht Van der Meulen. Ze is ook lid van het schakelteam Personen met Verward Gedrag. Wat minder aandacht voor het aantal verwarde personen zou wel eens goed zijn, vindt zij.

'Het motiveert niet'

"Natuurlijk, aan de ene kant is het fijn dat er weer aandacht voor is", zegt Van der Meulen, "maar aan de andere kant, dit cijfer zegt zo weinig over de werkelijkheid."

Wat Van der Meulen betreft had dit nieuwe cijfer niet weer in het nieuws hoeven komen. "Soms helpt die aandacht ook niet. Ik weet dat er in de regio's keihard gewerkt wordt om de zorg voor deze mensen te verbeteren en dit motiveert niet."

Behoefte aan hulpverleners

Toch maakt Henk van Dijk, voorzitter van het Landelijk Politie Platform Verwarde Personen, zich zorgen over de toename van het aantal incidenten met verwarde personen. De politie krijgt op deze manier steeds meer een zorgtaak, die eigenlijk bij de hulpverlening zou moeten liggen. "Wij zien dat het ontbreekt aan goede zorg en steun voor kwetsbare mensen", zegt Van Dijk.

Hij constateert dat veel mensen in de wijk blijven verkommeren, zonder zelf om hulp te vragen. "Er is behoefte aan hulpverleners die zich met deze mensen gaan bemoeien, want zelf zullen ze de hulpvraag niet stellen. Bemoeien en niet meer loslaten." Zowel Van Dijk als Van der Meulen zijn blij dat staatssecretaris Blokhuis werk wil gaan maken van een landelijk meldpunt voor verwarde personen. Van der Meulen benadrukt hoe belangrijk het is om er bij mensen met psychische problemen op tijd bij te zijn: "Het voorkomen van een opname door er vroeg bij te zijn met hulp, voorkomt beschadiging voor die persoon en zijn woonomgeving."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1