appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Blokhuis (CU): 'Depressie moet bespreekbaar zijn'

ANP
maandag 21 januari 2019 | KRO-NCRV | Tom Veldhuijzen Twitter

Het is Blue Monday, de meest deprimerende (werk)dag van het jaar. Staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis vraagt aandacht voor de depressie, al jarenlang volksziekte nummer 1. 'Ons belangrijkste doel is het hebben van een depressie bespreekbaar maken.'

Jaarlijks maken meer dan 500.000 mensen een depressieve episode in hun leven mee, meer dan een miljoen van de Nederlanders zit aan de antidepressiva. Vorig jaar kwam staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid met de campagne 'Hey! Het is óke', met het doel om depressies bespreekbaar te maken. "Over een griep kunnen mensen praten, maar bij een depressie ligt dat ingewikkeld."
 

Kosten: 1,8 miljard euro

"Mensen worden vanaf hun jeugd als een project gezien dat moet slagen. In elke schoolklas zitten twee kinderen die depressief zijn. Het ligt aan onze welvaart", constateert Blokhuis. De ziektekosten door depressies zijn hoog. "Depressie leidt tot minder arbeidsproductiviteit, het is becijferd dat het ons 1,8 miljard euro kost per jaar." In het kader van de Blue Monday is er vanavond in Tuschinski een groot gala om geld op te halen.
 

‘Kinderpardon was grote meloen om door te slikken’

Partijgenoot Joël Voordewind gooide dit weekend een bommetje onder de coalitie. De ChristenUnie wil de regels rond het kinderpardon verruimen en een directe stop op het uitzetten van asielkinderen en hun ouders. De grootste regeringspartij is daar tegen, en wil het regeerakkoord op dit punt naleven.
 
Blokhuis steunt zijn partij in woord, maar is in daad gebonden aan het regeerakkoord: "Ik vond het kinderpardon een grote meloen om door te slikken, maar ik ben ingehuurd om het regeerakkoord uit te voeren. Maar ik zal van mijn hart geen moordkuil maken, ik ben dolgelukkig als dat van tafel gaat."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1