Binnenland
NOSNTR

Klok tikt voor May: debat over brexit-deal is begonnen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Klok tikt voor May: debat over brexit-deal is begonnen

Het Britse Lagerhuis is begonnen met de laatste dag van het debat over de brexit-deal van premier May, waarna vanavond een stemming over de deal volgt. Dat belooft ongekend spannend te worden, want het lijkt erop dat premier May geen meerderheid heeft voor het akkoord dat zij heeft gesloten met de Europese Unie.

Verschillende media hebben een voorspelling gemaakt van de uitslag van vanavond. De krant The Guardian denkt dat 426 parlementariërs tegen gaan stemmen en dat 213 parlementsleden voor de deal zijn. Sky News komt met soortgelijke cijfers: 423 tegen, 185 voor. In beide gevallen ontbreken nog wel enkele parlementsleden, die hun stem nog niet hebben toegelicht.

Quote

Dit kan de grootste nederlaag van een Britse regering ooit zijn

Correspondent Suse van Kleef

De voorspellingen zijn extreem negatief, weet correspondent Suse van Kleef. "Ze gaat wellicht met 200 stemmen verschil verliezen", zegt ze op NPO Radio 1. "Dat zou de grootste nederlaag van een regering ooit zijn. Maar weet ze de schade beperkt te houden en onder de 100 stemmen verschil te blijven, dan wordt dat gezien als meevaller. Wellicht kan ze dan nog met opgeheven hoofd naar Brussel komen en vragen of de EU haar iets tegemoet kan komen, om het parlement toch voor de deal te laten stemmen."

Bij het nu voorspelde monsterverlies is dat een bijna onmogelijke klus, zegt Van Kleef. "Op zo'n korte termijn zoveel parlementariërs van mening laten veranderen is echt een monsterklus. Dan is haar positie dramatisch."

Amendementen

De voorzitter van het Lagerhuis heeft vier amendementen gekozen waar vanavond over wordt gestemd. Het gaat om een amendement van Labour-leider Corbyn, een amendement van SNP-leider Blackford en twee amendementen van de Conservatieven.

  • Amendement A van Labour-leider Jeremy Corbyn: dat amendement wijst de brexit-deal van May af omdat het amendement niet voorziet in een permanente douane-unie. Het wijst een brexit zonder akkoord met de EU af.
  • Amendement K van SNP-leider Ian Blackford: dat amendement weigert de brexit-deal van May goed te keuren, omdat het "schade toebrengt" aan Schotland, Wales en de landen en regio's van het hele Verenigd Koninkrijk. Ook roept het amendement op tot uitstel van de brexit tot er een andere uittredingsdeal is bereikt.
  • Amendement B van Edward Leigh van de Conservatieven: dat amendement roept ertoe op dat de zogenoemde 'backstop' (bekijk hier wat dat betekent) tijdelijk is en ook tijdelijk blijft.
  • Amendement F van John Baron van de Conservatieven: in dat amendement staat dat de Britten het recht hebben om de 'backstop' te stoppen zonder dat de EU daarmee akkoord hoeft te gaan

Blijf op de hoogte via NPO Radio 1

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen vanaf 16:00 in Nieuws en Co op NPO Radio 1. In Dit is de Dag vanaf 18:30 schuiven Europarlementariërs Paul Tang (PvdA) en Esther de Lange (CDA) voor een debat. Ook Bureau Buitenland, Langs de Lijn en Omstreken en Met het Oog op Morgen staan in het teken van de brexit.

Ster advertentie
Ster advertentie