appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Stax&Toine
STER Advertentie

6 procent Nederlanders ouder dan 12 gebruikt nooit internet

ANP Xtra
vrijdag 4 januari 2019 | NOS | redactie

Van de mensen boven de 12 jaar in Nederland zegt 6 procent nooit internet te gebruiken. Dat zijn ongeveer 886.000 mensen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

'Je moet kunnen aangeven, ik kan dat niet'

In 2012 gaf nog 10 procent van de mensen aan geen internet te gebruiken. Van de mensen die wel internet gebruiken, doet de overgrote meerderheid dat (bijna) dagelijks. De opvallendste factoren bij het gebruiken of juist niet gebruiken van internet zijn leeftijd, opleiding en geslacht. Zo zijn laagopgeleiden minder vaak online dan hoogopgeleiden.

Als verklaring om geen internet te gebruiken geven mensen op: geen interesse, geen mogelijkheden of geen kennis en vaardigheden om online te gaan. 15 procent van de ondervraagden noemt privacy en kosten van goede apparatuur als reden om geen gebruik te maken van het internet.

Ouderen en vrouwen

Ongeveer de helft van de niet-gebruikers van internet zijn ouderen. Deze groep is wel flink kleiner geworden in vergelijking met 2012: toen was 66 procent van de 75-plussers nooit online, in 2018 was dit nog 32 procent. Ook van de iets jongere groep, van 65 tot 75 jaar, is het deel dat internet niet gebruikt in vier jaar tijd gedaald, van 43 procent naar 10 procent.

De ombudsman van Omroep Max vertelt in het NOS Radio 1 Journaal dat sommige mensen zich niet willen aanpassen. "Mensen voelen zich tot een probleem gemaakt. Nu word ik ineens naar de bibliotheek gestuurd door de overheid om een cursus te doen." De overheid moet volgens de ombudsman altijd in contact blijven met de groep die niet op internet zit. "Je moet gewoon simpel kunnen aangeven: ik kan en wil dat niet."

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1