appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

NOS boos op Defensie

ANP
donderdag 3 januari 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Woensdag kwamen de strijdkrachten terug uit Jordanië. Hun missie tegen IS is afgelopen. De NOS besteedde maar kort aandacht aan deze landing op Volkel in het journaal en dat was tegen het zere been van Dennis Luyt, de Commandant Luchtstrijdkrachten. Hij tweette:

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Dennis Luyt,Commandant Luchtstrijdkrachten

Hij chargeert met de aantallen seconden en minuten, maar dat het gebit van een hond meer aandacht kreeg dan de landing op Volkel klopt.

Boos 

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff is boos en zegt dat dit bericht de NOS schaadt. In een reactie aan Spraakmakers vertelt hij dat de NOS voortdurend heeft geprobeerd verslag te doen van de missie in Jordanië, maar dat Defensie geen enkel verzoek van hen heeft gehonoreerd. Ook heeft de NOS samen met RTL geïnformeerd naar het aantal burgerslachtoffers en ook die vraag is nooit beantwoord. Gelauff gaat contact opnemen met Defensie om verhaal te halen.

Tweet schaadt de NOS

Marcel Gelauff

Annemarie Jorritsma begrijpt dat Luyt verbolgen is. ''Ze hebben hun leven gewaagd, en dan is er geen aandacht. Ze vindt het ook jammer dat het onderwerp niet uitgebreider werd behandeld, want dit soort berichten zijn volgens haar nodig voor draagvlak voor zulke missies. 

Je moet niet lopen mokken als je persmomentje niet wordt opgepikt

Marc Chavannes

Journalist Marc Chavannes vindt dat Defensie graag hun open dagen in het nieuws terug ziet, maar als er echt nieuws is geven ze niet thuis.  "Je moet dus niet lopen mokken als jouw persmomentje niet groot wordt opgepikt. Dan snap je niet hoe het werkt." 

Chavannes vindt dat de journalistiek zeker aandacht moet besteden aan deze missies, maar dan moeten ze bij Defensie journalisten die serieus belangstelling hebben, wel helpen bij het verkrijgen van informatie.

Geen nieuws 

Hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio  Sjors Fröhlich steunt Gelauff. ''De terugkomst van vier vliegtuigen op Volkel en twee in Leeuwarden is geen nieuws. Overigens hebben ze er verslag van gedaan, net als wij op BNR."  

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1