appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

Trump: overheid blijft zolang als nodig is op slot

AFP
donderdag 3 januari 2019 | NOS | redactie

De patstelling over de muur die president Trump bij de grens met Mexico wil bouwen houdt aan. Overleg tussen Trump en Congresleiders heeft niets opgeleverd. De Amerikaanse overheid blijft daardoor gedeeltelijk 'op slot', waardoor honderdduizenden ambtenaren niet betaald krijgen.

Trump maakt geen compromissen, shutdown blijft in stand

Trump blijft bij zijn eis van 5,6 miljard dollar om de grensmuur te bouwen. De Democraten weigeren dat budget beschikbaar te stellen. Naar verwachting gaan de leiders van het Congres komende vrijdag weer om de tafel voor nieuwe onderhandelingen. "Op dit moment is er geen enkele oplossing in zicht. Trump heeft steun van een aantal democraten nodig, maar die zetten nu de hakken in het zand", zegt correspondent Arjen van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal.

De Democratische partijleider in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi zegt snel een wet aan te zullen nemen om de zogeheten 'shutdown' van de overheid op te heffen - zonder de muur te hoeven financieren. De Democraten hebben vanaf vandaag namelijk de meerderheid in het Huis, vanwege de verkiezingswinst in november.

Sinds 22 december zit de overheid deels op slot. Trump wil dat de overheid "zolang als nodig is" gedeeltelijk dicht houden, zei hij voorafgaande aan de bespreking achter gesloten deuren. De eerste directe gevolgen van de shutdown worden zichtbaar, zegt van der Horst. "De eerste slachtoffers zijn traditioneel de nationale parken en musea. Alle nationale musea zijn inmiddels al dicht in Washington. Als dit aanhoudt dan komen rechtbanken zonder geld te zitten en dan wordt een cruciaal onderdeel van het Amerikaanse rechtssysteem flink ontregeld."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1