appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Locoburgemeester Amsterdam: 'Terugkeer uitgeprocedeerde asielzoekers niet mijn doel'

ANP
donderdag 13 december 2018 | KRO-NCRV | Tom Veldhuijzen

Amsterdam gaat tien locaties met 24-uursopvang openen voor 500 mensen die geen verblijfsvergunning hebben gekregen. "Terugkeer is niet mijn doel, het gaat erom dat ze perspectief krijgen", zegt Locoburgemeester en GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink in het radioprogramma 1op1.

"Terugkeer is wat mij betreft niet altijd uitzetting", zegt Groot Wassink over zijn plan om 24-uursopvang te creëren voor uitgeprocedeerde asielzoekers. "De Amsterdamse inzet is glashelder: meewerken aan perspectief. We willen mensen de regie teruggeven." Staatssecretaris Harbers noemde de 24-uursopvang in juni nog 'tegen de wet' en 'veel te royaal.' Naar schatting zijn er zo'n 4000 illegalen in de hoofdstad.

Intentieverklaring

Bijna viel het vorige kabinet er over, maar na drie jaar onderhandelen tekent het ministerie van Veiligheid en Justitie eind november een overeenkomst met gemeenten over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Nu ligt er een intentieverklaring tussen gemeenten en het ministerie.

Het gesloten akkoord lijkt aan veel van de Amsterdamse wensen tegemoet te komen. Over de invulling moet nog wel gesproken worden. Groot Wassink heeft goede hoop er uit te komen met Harbers, maar het is niet gezegd dat Amsterdam het kabinetsbeleid gaat opvolgen.  

‘Geen huis, maar een plek’

Het is de bedoeling dat er een stuk of tien locaties worden geopend, verspreid over de stad, voor groepen van zo’n 50 tot 80 ‘ongedocumenteerden’. Groot Wassink benadrukt dat het niet om huisvesting gaat, "ze krijgen een plek waar ze overdag kunnen blijven, maar dat is iets anders dan een huis." Ook een uitkering is niet aan de orde. "Ze krijgen wel een budget van de gemeente", zegt Groot Wassink.

Correctie melden

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1