appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Betalen studenten straks meer voor een studielening?

ANP
woensdag 5 december 2018 | NOS | NTR | Redactie

In de Tweede Kamer wordt vandaag gedebatteerd over de verhoging van de rente op studieleningen.

Dat is een voorstel van minister van Engelshoven. De regering leent zelf ook weer geld om de leningen te betalen en wil dat op een andere manier gaan doen om meer zekerheid te hebben. Maar voor studenten zou dat betekenen dat ze een hogere rente gaan betalen.

Volgens het voorstel wordt het rentepercentage vanaf 2020 gebaseerd op de 10-jaarsrente in plaats van de huidige 5-jaarsrente. Omdat de rente hoger is naarmate die langer vaststaat, betekent dat in de praktijk een verhoging. 

België?

Studenten zijn fel tegen de renteverhoging. Wilco Boon doet om iets over vier verslag van het debat in Nieuws en Co. De bus van Nieuws en Co staat in Antwerpen om uit te zoeken of studeren in België een beter alternatief is. 

Van Engelshoven heeft de Kamer voorgerekend dat bij een gemiddelde schuld de rente per maand kan stijgen van 70 naar 82 euro, maximaal 35 jaar lang.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1