Binnenland
NOS

Justitie eist celstraffen tegen roofovervallers Schiphol

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Justitie eist celstraffen tegen roofovervallers Schiphol

Op 25 februari 2005 leek er niks aan de hand toen een lading diamanten het beveiligde deel van Schiphol werd binnengebracht. Ze waren afkomstig van een beurs in Florida en zouden worden vervoerd naar Antwerpen. Bij het transport ging het mis. Twee overvallers in luchthavenkleding gingen er met de buit vandoor. De schade: 72,6 miljoen euro.

Video niet beschikbaar

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag celstraffen tot negen jaar tegen de zes verdachten van de geruchtmakende diamantroof. De overvallers hadden hun actie goed voorbereid, vertelt schrijver Sjerp Jaarsma in het NOS-programma Met het Oog op Morgen. Hij schreef een boek over de grootste roofovervallen in Nederland en België. "Met bivakmuts op en KLM-overall aan namen de overvallers de echte KLM-medewerkers onder schot en dwongen hun de buit af te staan. De nepwerknemers reden zo heel makkelijk het terrein af." Ze kwamen langs de slagboom door kort achter een andere auto het terrein te verlaten.

De criminelen reden maar vijf minuten in het gestolen busje. Bij Hoofddorp legden de overvallers de diamanten in een auto van een handlanger. "Het lukte niet om de achterklep goed open te maken, waardoor ze niet alles konden meenemen. Ze lieten voor zo'n veertig miljoen aan diamanten achter", weet Jaarsma. De overige ruim dertig miljoen aan diamanten is nooit meer teruggevonden.

Zoektocht

De politie was de criminelen al snel op het spoor, maar tot vervolging kwam het nooit. Er bleek te weinig bewijs te zijn. Wat daarin ook meespeelde was dat de vrouw van verdachte August B. bij het Kadaster in Amsterdam werkte. Zij zag een verzoek van de marechaussee voor een plattegrond van haar eigen huis. Door die informatie wisten de verdachten dat ze werden gevolgd.

De politie kwam met nieuw bewijs na een grote undercoveroperatie. "Agenten werden bevriend met een van de verdachten. Ze gingen mee naar Engeland, Colombia en naar Praag", weet Sjerp Jaarsma. "Zo zijn toch een aantal dingen aan het licht gekomen, waardoor deze hele dadergroep weer in beeld is gekomen." De advocaten van de in totaal zes verdachten zeggen dat de undercoveragenten bekentenissen hebben uitgelokt. De verdachten blijven volhouden onschuldig te zijn. Het openbaar ministerie gaat daar niet in mee.

Grote brein

Een van de verdachten is inmiddels overleden: August B.. Hij wordt gezien als het grote brein achter de roofoverval. Twee keer eerder slaagde hij er al in om een groot geldbedrag buit te maken. Eén keer deed hij zich voor als geldtransporteur en ontfutselde zo twee miljoen gulden. In de jaren negentig liet hij zich een weekend met een compagnon, die ook van de roofoverval verdacht wordt, insluiten in een bankfiliaal en roofde daar alle kluisjes leeg. Hij ging secuur te werk. Alle ontlasting werd opgevangen om geen sporen achter te laten.

Eind januari krijgen de overgebleven zes verdachte hun definitieve straf te horen. Dat wordt nog spannend. In een vergelijkbare zaak in België werden alle verdachte overvallers vrijgesproken.

Ster advertentie
Ster advertentie