appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
STER Advertentie

Minister Kaag: 'Mensenlevens mogen nooit in termen van rendement beschreven worden'

ANP
dinsdag 27 november 2018 | KRO-NCRV | Spraakmakers

"Mensenlevens mogen nooit in termen van rendement beschreven worden." Dat zegt minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in Spraakmakers. Ze reageert hiermee op het plan van VVD-Kamerlid Wybren van Haga om bij ontwikkelingshulp voorrang te geven aan geboortebeperking.

Volgens Van Haga levert anticonceptie veel meer 'rendement' op dan geld dat naar de bestrijding van honger en ziekten gaat. Om de "catastrofale" groei van de Afrikaanse bevolking te remmen, zou hij graag zien dat geboortebeperking voortaan voorrang krijgt boven populairdere goede doelen als voeding, gezondheidszorg en onderwijs.

Complexe situatie

Kaag spreekt van "een eenvoudige manier van een complexe situatie neerzetten". Het beschikbaar stellen van anticonceptie, is volgens de minister al decennialang kabinetsbeleid. "Maar alleen maar kijken naar het beperken van bevolkingsgroei is onvoldoende als je het loskoppelt van zaken als onderwijs, werk en het tegengaan van klimaatverandering", benadrukt de minister.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1