Binnenland
KRO-NCRV

Barbara Barend: 'Ben blij dat mijn oma dit niet meer hoeft mee te maken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Barbara Barend: 'Ben blij dat mijn oma dit niet meer hoeft mee te maken'

"Ik had nooit gedacht dat het zover zou komen." Dat zegt Barbara Barend in Spraakmakers als reactie op het bericht van EenVandaag dat veel joden in Nederland zich niet als jood durven te uiten. "Ik ben blij dat mijn oma dood is en dat ze dit meer hoeft mee te maken. Zij ging in de Tweede Wereldoorlog uit angst de tram niet meer in. Ze zei tegen mij dat ze hoopte dat ik nooit hoefde mee te maken wat angst is. Nu begrijp ik waarom sommige mensen niet herkenbaar als joods de straat op gaan."

Het tv-programma EenVandaag berichtte gisteren dat veel joden in Nederland hun joodse achtergrond niet durven te uiten. In het onderzoek werden 557 joden ondervraagt. Ongeveer de helft (47 procent) van de deelnemers voelt zich niet vrij om in Nederland openlijk joods te zijn.

Schokkend

Barend: "Ik wist dit wel, maar als het weer wordt bevestigd door een onderzoek, dan is dat schokkend. Ik ken bijna geen orthodoxe mensen die met een keppeltje de straat opgaan. Die hebben een pet op of niets. Dat is helemaal triest, want zij horen hun hoofd te bedekken. In New York zie je heel veel mensen met een keppeltje lopen, maar hier zie je dat bijna niet meer."

Deelnemers aan het onderzoek geven aan dat anti-joodse gevoelens overal aanwezig zijn in Nederland. Vooral op internet (82 procent), in de nieuwsmedia (59 procent) en op straat (52 procent) zien zij anti-joodse sentimenten. Dat leidt ertoe dat joden hun gedrag aanpassen: 43 procent van de deelnemers past hun uiterlijk of kleding wel eens aan om te voorkomen dat ze als jood worden herkend. De helft (48 procent) vermijdt wel eens situaties uit angst voor anti-Joodse opmerkingen.

Hardere aanpak

Barend: "Er moet veel harder tegen worden opgetreden. Antisemitische delicten moeten worden aangepakt. Je moet er dus ook aangifte van doen."

Meer medianieuws? Abonneer je op onze Mediaforum-podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie