Binnenland
KRO-NCRV

Minister Hugo de Jonge: 'Loket voor dementie geen oplossing'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Hugo de Jonge: 'Loket voor dementie geen oplossing'

Uit het vandaag verschenen rapport 'Borg de zorg' van de Nationale ombudsman blijkt dat dementiepatiënten en mantelzorgers bij de overheid tegen ‘onredelijke drempels’ aanlopen bij het vinden van de juiste zorg. Maar een loket waar mensen terechtkunnen voor zorg en ondersteuning, zoals ombudsman Reinier van Zutphen wil, is niet de oplossing. Dat zegt minister Hugo de Jonge in een schriftelijke reactie aan Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De minister wil de zorg voor mensen met dementie juist breed houden. "Dementie houdt zich niet aan systemen. Mensen komen op heel veel plekken, momenten en situaties in aanraking met dementie. Op school, werk, bij de huisarts, in welzijn et cetera.", laat de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport desgevraagd weten.
Quote

Ik denk dat de minister eens goed moet lezen wat we hebben opgeschreven.

Reinier van Zutphen

Van Zutphen betreurt de reactie van minister De Jonge. ''Ik denk dat de minister eens goed moet lezen wat we hebben opgeschreven. Het zijn verhalen van de mensen zelf en daar moet je naar luisteren." Volgens de ombudsman houdt de overheid zich vast aan systemen en gaat het daar juist mis. "Onze oplossing is, nadat we gesproken hebben met mantelzorgers, patiënten en Alzheimer Nederland, dat er een aanspreekpunt moet zijn.

Casemanager belangrijk

In Nederland gaan drie partijen over de zorg en voorzieningen: de gemeente, de zorgverzekeraar en de rijksoverheid. Van Zutphen denkt dat zolang we blijven werken met deze drie verschillende systemen, een casemanager ongelooflijk belangrijk is. Volgens de ombudsman worden de mantelzorgers van de ene naar de andere instantie gestuurd terwijl de dementiepatiënten thuis op zorg wachten.

Alzheimer Nederland zegt in een reactie op het rapport in Spraakmakers zich gesteund te voelen door het onderzoek van de ombudsman. Volgens de stichting krijgt op dit moment slecht dertig procent van de mensen met dementie en hun mantelzorgers ondersteuning van een casemanager. Onderzoek toont aan dat mensen het langer volhouden en langer thuis kunnen blijven wonen met goede ondersteuning.

Ster advertentie
Ster advertentie