appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Gala moet vrouwenkwaaltjes uit de taboesfeer halen

ANP
maandag 19 november 2018 | NOS | Redactie

Urineverlies, hevige bloedingen en minder zin in seks: allemaal klachten waarmee vrouwen bij de gynaecoloog komen. Toch zijn er ook vrouwen die weken of soms maanden met deze klachten rondlopen, omdat ze zich schamen voor hun kwaaltjes. Gynaecologen Mieke Kerkhof en Jan Willem van der Steeg proberen met een speciaal gala deze vrouwenkwaaltjes uit de taboesfeer te halen.

Het Gala van de Vrouwenkwaaltjes haalt vrouwelijke ongemakken uit de taboesfeer

Op het gala kunnen de bezoekers meedoen aan de kwaaltjesbingo, de dresscode is 'menstruatierood' en na afloop van het programma kunnen vrouwen op de 'afterkwaal' alles vragen aan de aanwezige doktoren. Naast alle humor is er veel ruimte voor serieuze colleges over problemen waar bezoekers mee zitten. "Veel vrouwen ervaren alle kwalen in eenzaamheid", zegt organisator en gynaecoloog Mieke Kerkhof in NOS met het Oog op Morgen. "Ze denken dat het er wel bij zal horen. In sommige gevallen rijden ze van pompstation van pompstation, maar ze gaan niet naar de dokter om zich te behandelen.

Dat komt doordat er een bepaalde vrees is om naar de dokter te gaan over kwaaltjes 'down under', ziet Kerkhof. Ze denkt dat de angst gedeeltelijk komt door de werkwijze van gynaecologen vroeger. "Dan stond er op een bordje dat dames hun broekje voor het onderzoek alvast moesten uitdoen en op de bel letten. Dat terwijl ze de dokter nog nooit hadden gezien." Nu is dat heel anders. Eerste hebben vrouwen een gesprek en daarna volgt er pas een onderzoek.

Mannen

Mede-gynaecoloog Jan Willem van der Steeg herkent het geschetste beeld. Hij ziet dat vrouwen er weinig problemen mee hebben dat hij ze als man helpt. "Er zal een deel van de vrouwen zijn die liever naar een vrouwe gynaecoloog gaan. Dat heeft dan bijvoorbeeld te maken met hun culturele achtergrond, maar als je vrouwen met respect behandelt willen ze bijna nooit wisselen naar een vrouw".

Humor is ook een belangrijke component bij de behandeling van vrouwenkwalen. "Het helpt je om te relativeren en dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Humor maakt je ook creatiever", zegt van der Steeg. Maar mensen moeten wel het idee houden dat ze serieus worden genomen. 

Correctie melden

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1