Binnenland
KRO-NCRV

Paul de Leeuw: ‘Dik zijn is je eigen verantwoordelijkheid'

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Paul de Leeuw: ‘Dik zijn is je eigen verantwoordelijkheid'

Zingen, schrijven, tv- en theater maken: Paul de Leeuw kan alles. Toch vindt hij eten het leukste wat er is, zegt hij in Spraakmakers. De Leeuw schreef dit jaar het kookboekenweekgeschenk waarin hij twaalf recepten van bekende culinaire auteurs en koks heeft verzameld. De recepten zijn bepaald niet light en gezond, maar overgewicht is dan ook 'je eigen verantwoordelijkheid'.

De Leeuw: "Het onderschrift van het boek is bij wie crème fraîche door de aderen vloeit. Dit is een grapje van een vriendin van mij. Ik nodigde haar een keer uit om te komen eten, maar omdat ze op dieet was en ik overal crème fraîche door doe wilde ze niet komen."
Quote

Je bent natuurlijk niet altijd gelukkig als je dik bent

De Leeuw

Op dieet

De Leeuw is misschien wel Nederlands bekendste 'jojo’er' met zijn gewicht en de afgelopen tijd heeft hij weer op de kilo's gelet. "Je bent niet altijd gelukkig als je dik bent. Ik heb respect voor mensen die dat wel zijn, maar ik heb dat niet." De Leeuw is een echte lekkerbek, maar zijn eetgedrag heeft ook het karakter van een verslaving. "Ik ben gedisciplineerd in mijn leven, alleen met eten heb ik dat niet. Ik kan een pot mayonaise soms niet weerstaan. Daar ga ik dan met mijn vingers in."

Inmiddels is De Leeuw elf kilo kwijt. Een puntensysteem - waarbij alles wat je eet en drinkt bepaalde punten krijgt – heeft hem hierbij geholpen. "Ik heb dit weekend gewoon limoncello gedronken na het eten, maar dan eet ik de volgende dag wat lichter ter compensatie."

Overgewicht eigen verantwoordelijkheid

In een preventie-akkoord vanuit de overheid om overgewicht tegen te gaan ziet hij niet veel. "Als het mensen helpt is het prima, maar dik zijn is toch echt je eigen verantwoordelijkheid." Wel vindt hij het jammer dat mensen eerder eten afhalen in plaats van zelf koken. "Ik kan me niet voorstellen dat je niet kookt en aan tafel gaat om te eten. Ik vind eten het leukste wat er is." Onlangs was hij een paar dagen van huis en stuurden zijn zoons van zestien en zeventien een foto dat ze gekookt hadden en de tafel hadden gedekt: "Daar was ik ontzettend trots op."

Overstap RTL

Deze week begint De Leeuw bij RTL en in maart start hij daar met een nieuwe show. "Het wordt anders dan De Schreeuw van de Leeuw, maar ik heb wel weer zin om de boel op te naaien." Van RTL krijgt hij alle vrijheid omdat te doen, al zaten ze niet op al zijn ideeën te wachten. "Wat ik bedenk moet een strak format hebben van RTL. Korset-tv noem ik dat."

Ster advertentie
Ster advertentie