appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Radio Doc
STER Advertentie

Minister Bijleveld zit niet te wachten op extra toezicht Defensie

ANP
woensdag 31 oktober 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Minister Bijleveld zit niet te wachten op extra toezicht op Defensie. Dat zegt ze in een reactie op het voorstel van GroenLinks-Kamerlid Diks om het ministerie onder verscherpt toezicht van de Kamer te plaatsen. "Het gaat niet om meer toezicht. We zijn al transparant." Meer rapportages gaan de situatie bij Defensie niet verbeteren, zegt de minister in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. Maar: "Ik wacht het debat vanavond af."

Spraakmakers met minister Bijleveld

Meer tijd en rust

De minister zegt tijd en rust nodig te hebben om de problemen bij Defensie op te lossen. Er wordt voor het eerst in vijfentwintig jaar weer geïnvesteerd, aldus Bijleveld. "Je kunt niet in één jaar opbouwen wat je in vijfentwintig jaar hebt afgebroken."

''Je kunt niet in één jaar opbouwen wat je in vijfentwintig jaar hebt afgebroken

Minister Bijleveld

Tweede Kamerlid Diks stelt dat onder elke ‘tegel’ die je bij Defensie optilt, een schandaal zit. De minister vergelijkt het liever met een tuin: ''Als je graszoden legt, moet je ze niet iedere keer optillen, want dan groeien ze niet. Je moet ook een beetje de tijd nodig hebben om dingen te laten landen.''

Vertrouwen personeel

Bijleveld snapt het ongeduld van het personeel en de bonden bij het oplossen van de problemen, maar benadrukt dat niet alles in één keer kan worden opgelost. Het wantrouwen zat dieper dan dat ze bij aanvang van haar ministerschap had verwacht. Volgens Bijleveld gaven militairen tijdens haar bezoek aan de NAVO-oefening wel aan, een toename in het aantal middelen te merken. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1