Binnenland
KRO-NCRV

'Weinig vrouwen in de wereld zijn zo sterk als Kiki Bertens'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Weinig vrouwen in de wereld zijn zo sterk als Kiki Bertens'

Kiki Bertens is een rijzende ster. De 26-jarige tennisster treft vandaag de Amerikaanse Sloane Stephens bij de prestigieuze WTA Finals in Singapore. "Weinig vrouwen in de wereld zijn zo sterk", zegt Errol Esajas, die coach die haar fysiek traint, in Spraakmakers.

Bertens schittert op de tennisbaan en oogt topfit. Terwijl faalangst en negatief denken haar in het verleden vaak verlamden op de baan, behoort ze sinds deze maand tot de toptien van de wereld. In een twee uur en twee minuten durende openingswedstrijd versloeg ze in een zenuwslopend gevecht maandag de Duitse nummer twee van de wereld, Angelique Kerber.

Snelheid

Volgens coach Errol Esajas moest de 26-jarige tennisster vooral geloof in haarzelf krijgen. Drieënhalf jaar geleden begon Bertens mij hem te trainen. Trainers op het gebied van voetbal, tennis, atletiek en boksen begeleiden haar naar de top. Sterk was ze al, maar het ontbrak haar aan snelheid en beweeglijkheid. "We hebben haar veel laten lopen", zegt Esajas. "Dat is de basis van alles."

Lopen wordt onderschat

En lopen wordt nog vaak onderschat, meent Esajas. Niet iedereen beheerst een goede looptechniek. "Er zijn zoveel zaken waar je op moet letten", zegt Esajas. "Je moet op je voorvoeten lopen, zorgen dat je lichaam niet teveel roteert en je voeten moeten goed afwikkelen. Bij Bertens hebben we daar echt op gehamerd."

Quote

Ze moet gewoon naar nummer één. Klaar.

Errol Esajas

Over coach Raemon Sluiter is Esajas vol lof. Op de tennisbaan gaf Sluiter eerder deze week nog een peptalk aan Bertens toen ze haast leek af te stevenen op een nederlaag. "Hij kan haar naar grote hoogte laten stijgen", zegt Esajas. "Raemon is heel eerlijk. Die zegt gewoon waar het op staat en gaat niet over je kletsen."

Dat Bertens te oud zou zijn om nog de beste tennisster ter wereld te worden, vindt Esajas onzin. "Waarom zou ze niet de nummer één van de wereld kunnen zijn? Ze moet gewoon naar nummer één. Klaar."

Ster advertentie
Ster advertentie