Binnenland
NOS

Stiefmoeders kunnen kinderen maar moeilijk voor zich winnen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stiefmoeders kunnen kinderen maar moeilijk voor zich winnen

In sprookjes als Assepoester, Sneeuwwitje en Hans en Grietje speelt de boze stiefmoeder een grote rol. Ze is gemeen en kwaadaardig. Ook in het echte leven is de stiefmoeder vaak niet populair bij kinderen. Slechts 17 procent ziet haar als 'echte moeder'. Bij stiefvaders ligt dat percentage op 44 procent, blijkt uit onderzoek van het CBS.

De populariteit van de vaders komt vooral door de meer afstandelijke rol bij de opvoeding die ze nemen. "Veel stiefmoeders willen zo goed mogelijk voor de kinderen zorgen", zegt filosoof en schrijver Corrie Haverkort in Met het Oog op Morgen. "Ze willen bewijzen dat ze de stiefkinderen evenveel aandacht geven als hun eigen kinderen." Vaders zien die rol veel minder voor zichzelf weggelegd en nemen meer afstand. "Er wordt ook minder van hem verwacht", zegt Haverkort.

Ook speelt het mee dat kinderen in de meeste gevallen bij hun moeder gaan wonen. Als zij weer een nieuwe vriend krijgt, zien de kinderen hem vaker dan hun eigen vader. "Vaders kiezen gemiddeld sneller voor een nieuwe relatie en accepteren sneller wat de nieuwe partner wenst." Vrouwen daarentegen wachten ook langer met het zoeken van een nieuwe liefde. "Ze zetten hun kind op de eerste plaats."

Afspraken

Corie Haverkort is naast filosoof ook ervaringsdeskundige. Ze is al dertig jaar de stiefmoeder en merkte dat het niet altijd even makkelijk was. Ze stelt gescheiden ouders dan ook voor niet te snel een nieuwe relatie te beginnen. Ouders moeten afspraken maken over hoe om te gaan met een nieuwe partner. "Het is heel belangrijk dat de ex-partner een goede rol in het gezin krijgt. Daardoor zal de eigen relatie met het kind goed blijven en kan ook de stiefvader bouwen aan een band."

Gescheiden ouders moeten zich ook meer verdiepen over wat een samengesteld gezin precies inhoudt. "Binnen de intimiteit van een gezin zul je twee gezinsculturen moeten samenvoegen, rekening houden met de ex-partner en je ervan bewust zijn dat je andere opvoedinzichten kan hebben."

Vader uit beeld

Uit hetzelfde onderzoek van het CBS blijkt verder dan één op de vijf kinderen bij wie de ouders zijn gescheiden tussen 1971 en 1991 hun vader niet meer ziet.

Het verschil wordt mogelijk verklaard doordat kinderen na een scheiding vaker bij de moeder dan bij de vader blijven wonen. Het contact met de ouder die ergens anders woont, lijkt gemakkelijker verloren te gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie