Binnenland
EONOS

Van Basten verkiest familie boven de bond

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Basten verkiest familie boven de bond

Marco van Basten stapt op bij de FIFA. De oud-voetballer was sinds 2016 hoofd technische ontwikkeling bij de wereldvoetbalbond waar hij zich vooral bezighield met de invoering van de videoscheidsrechter (VAR) en nieuwe speltechnische ontwikkelingen. Vanaf eind oktober wil hij in Nederland meer tijd doorbrengen met zijn familie.

Zijn grootste successen boekte Marco van Basten (53) als voetballer. Bij Ajax, het Nederlands elftal en AC Milan. Bij de Italiaanse club speelde hij nog enige tijd samen met de Kroaat Zvonimir Boban. Die roemde namens de FIFA de invloed van de Nederlander. "Dankzij hem zijn we in staat geweest belangrijke nieuwe ontwikkelingen door te voeren."

In Langs de Lijn En Omstreken vertelde NOS-sportredacteur Edwin Schoon, volger van de FIFA, dat hij het vertrek wel zag aankomen. "Hij voelde zich meer en meer niet op z'n plek in Zürich tussen de FIFA-bobo's al heeft hij dat nooit openlijk gezegd." Van Basten speelde het spel mee en liet dat zien ondermeer tijdens het WK toen hij een bezoek bracht aan Vladimir Poetin.

Van Basten weg bij FIFA: 'Gangmaker op het verkeerde feest'

Volgens Edwin Schoon is het Van Basten misschien een beetje tegengevallen wat hij voor elkaar kreeg. Plannen die hij ontvouwde in een gesprek met de Duitse krant Bild over het afschaffen van buitenspel leverde hem veel kritiek op, zowel binnen als buiten de voetbalbond. Van Basten heeft in zijn twee jaar bij de FIFA wel wat dingen in gang gezet maar het duurde hem waarschijnlijk allemaal veel te lang.

Van Basten zelf kijkt wel met een goed gevoel terug. In een reactie liet hij weten dat het een mooie en leerzame periode was waarin hij het voetbal heeft kunnen beïnvloeden op een geheel andere manier dan dat hij gewend was. De introductie van de VAR bij het WK in Rusland ziet hij als een mijlpaal.

Ster advertentie
Ster advertentie