Binnenland
AVROTROS

Millennials in de Tweede Kamer: 'Ze zijn individualistischer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Millennials in de Tweede Kamer: 'Ze zijn individualistischer'

De fractievoorzitters in de Tweede Kamer zijn door de jaren heen jonger geworden. Met de komst van Rob Jetten staat de teller van fractievoorzitters in de 30 nu op zes. Veranderen zij de politiek? Thijs Launspach is psycholoog en schrijver van een boek over millennials. Hij geeft in Radio EenVandaag zijn kijk op de verjonging in de politiek.

Millennials zijn de groep mensen die geboren zijn tussen 1980 en 2000. Zij zijn nu dus tussen de 18 en 38 jaar. "Er zijn best wat vooroordelen over deze groep. Het zijn niet alleen mensen die instagrammend, selfies makend en broodjes avocado etend door het leven gaan", vertelt Launspach. Toch kan je volgens hem wel een aantal specifieke dingen over de groep zeggen. "Ze staan vaak te boek als mensen die iets te veel zelfvertrouwen hebben. Alles moet anders, en zij weten hoe dat dan anders moet. Dat zorgt wel eens voor irritatie."

Verschil in de Kamer?

Volgens Launspach brengen millennials wel degelijk dingen met zich mee. "De kracht is dat het de eerste generatie is die min of meer is opgegroeid met digitale middelen. Ze werken aan het oplossen van oude problemen met niewe oplossingen. Ook kunnen ze zich flexibel aanpassen aan nieuwe werkomgevingen. Ze zijn wendbaar."

Door de hele geschiedenis van de Tweede Kamer heen, zaten er wel vaker jonge mensen. Wat nu anders is, is dat ze ook echt aan het roer van de partijen staan. "Het is de nieuwe groep die nu aan de knoppen begint te zitten. Wat gaat dat teweeg brengen?", vraagt Launspach zich af.

'Pragmatischer en individualistischer'

Uiteindelijk kan je niet iedereen over één kam scheren. "Er zijn enorm veel verschillen tussen de verschillende partijleiders, dus ze brengen ook allemaal iets verschillends mee."

Op bepaalde gebieden zijn er wel overeenkomsten. "Duurzaamheid staat hoger in het vaandel. Ook zijn de millennials over het algemeen pragmatischer en individualistischer. Als er iets moet gebeuren, voelen ze dat zij dat ook voor elkaar moeten krijgen. Dat zie je eigenlijk op links en op rechts."

Branie en kwetsbaarheid

Thijs Launspach wijst wel op de gevaren die voor de partijleiders op de loer liggen. "Enerzijds is er de branie van deze groep, maar anderzijds is er de kwetsbaarheid in stress, burnouts en de druk die ze ervaren. Dat is een enorm contrast, maar speelt ook niet alleen onder millennials." Volgens Launspach vervaagt de grens tussen werk en privé. "We werken meer over dan ooit. Daarnaast moet je een superleuk leven hebben en dat ook nog laten zien."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie