Binnenland
AVROTROS

Toespraak Obama: 'Trump was als olifant in de zaal aanwezig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toespraak Obama: 'Trump was als olifant in de zaal aanwezig'

De toespraak die oud-president Obama afgelopen week gaf in Amsterdam is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Niet alleen omdat het goedkoopste kaartje zo'n 1000 euro kostte, maar ook om de dingen die hij daar heeft gezegd. Hoogleraar Janka Stoker was erbij en blikt er in Radio EenVandaag op terug.

De zaal zat vol met leiders uit organisaties, maar weinig leiders uit politiek Den Haag waren aanwezig. "Best jammer, want het interview gaf veel inzichten in politiek leiderschap", vertelt Stoker.

'Leider zijn gaat nooit over jou'

Voor wie die er niet bij was, deelt Stoker twee belangrijke lessen uit Obama's toespraak. De oud-president had het voortdurend over de huidige situatie in de wereld. "Al werd zijn opvolger geen enkele keer genoemd. Toch was Trump eigenlijk voortdurend als de welbekende olifant in de zaal aanwezig."

Obama sprak over de kern van goed leiderschap. "Je positie als leider is altijd eindig", vertelt Stoker. "Het gaat nooit om jou of over je persoonlijke macht." Daar houden niet alle wereldleiders zich aan. "In Rusland en Turkije nemen leiders maatregelen om hun eigen macht te versterken of verlengen. President Xi van China kan inmiddels tot zijn dood president zijn." Obama zei in zijn toespraak daar niet voor te zijn. "Hij vindt dat meer landen het Amerikaanse maximum van 8 jaar moeten overwegen."

Hoop en verandering

Daarnaast had Obama het over globalisering. Obama is fan van een open wereld, maar in veel landen is het patriottisme weer enorm in opkomst. "Burgers hebben het gevoel geen grip meer te hebben op hun eigen toekomst", zegt Stoker. "Cijfers over dat gesloten grenzen funest zijn voor de toekomst, werken dan niet." De vorige Amerikaanse president had dan ook een advies: "Kom met aansprekende verhalen over hoop er verandering." Dat geldt ook voor Nederland. "We hebben ook hier leiders nodig die hoofd en hart kunnen verbinden", besluit Stoker.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie