appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nooit Meer Slapen
STER Advertentie

'Het is alsof de psychiatrie de handdoek in de ring gooit'

CC
zondag 16 september 2018 | AVROTROS | Redactie dr. Kelder en Co

Dr. mr. Christiaan Vinkers, psychiater verbonden aan het Amsterdam UMC en GGZ inGeest, voert een goed gesprek over depressie en de medicatie die daartegen geslikt kan worden. We slikken ons suf, in allerlei medicijnen, maar om nou te spreken van een depressie-epidemie gaat te ver. 

Welke depressie-epidemie?

Depressie is een groot probleem volgens dr. mr. Vinkers: "800.000 Nederlanders hebben ieder jaar een depressie" dat is een groot aantal en een groot probleem. Maar, zo stelt de doctor: "Dertig jaar geleden was dat aantal waarschijnlijk ook zo." Dus het klopt volgens hem niet om te zeggen dat er een 'depressie epidemie' heerst. 

Wat is een depressie?

De kern van een depressie is volgens Vinkers somberheid: "Niet meer kunnen genieten en niet meer tot dingen kunnen komen." Officieel heb je al na twee weken een depressie als je met deze zaken worstelt. Maar veel mensen lopen langer met deze klachten: "Niets is meer leuk" en "Het is een ongelooflijk nare ziekte"

Het is alsof je naar de wereld kijkt door een diep zwarte sombere bril

dr. mr. Christiaan Vinkers

Het blijft volgens Vinkers een heel lastige discussie wanneer iemand nu ziek of gezond is. Binnen de psychiatrie is men het hier ook niet altijd over eens. Maar wat hem nog het meeste opvalt in de discussie is dat er een 'negatieve sfeer' heerst. Hij doelt hier op de houding die collega psychiaters hebben:  "We hebben nog niet zoveel bereikt in de psychiatrie, en dat gaan we ook niet doen. Want het is ongelofelijk complex". Vinkers is hier gefrustreerd over: "Het lijkt erop dat mensen de handdoek in de ring gooien".

Hij pleit voor een andere houding door zijn vakbroeders en zusters: "Je mag best zonder valse bescheidenheid zeggen: Het is complex wij snappen nog ongelofelijk weinig van, maar laten we kijken naar die grote groep van mensen die hier mee worstelt, om dat beter te begrijpen." Dit is volgens hem belangrijk omdat er jaarlijk drie keer zoveel zelfdodingen zijn als dat er verkeersdoden zijn. 

Dan helpt het niet, volgens hem, om te zeggen: "Laten we maar ophouden, we zullen het toch nooit snappen."

Alsof Kelvin, die de elektriciteit uitvond zei: waar blijft die iPhone nou?

Dr. mr. Christiaan Vinkers

Zo hoopt hij, stel dat hij zelf ooit een depressie ontwikkelt: "Dat ik iemand vind die mij helpt en naar mijn luistert en mij snapt. Dat is heel belangrijk. Maar ook dat ik weet dat er nog gezocht wordt naar een wijze hoe we depressie beter kunnen behandelen."

Welke depressie-epidemie?

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1