Binnenland
WNL

Nieuwe uitgave Mein Kampf: 'Zonder duiding kan het boek enorme schade toebrengen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe uitgave Mein Kampf: 'Zonder duiding kan het boek enorme schade toebrengen'

Vanaf maandag is de Nederlandse vertaling van de wetenschappelijke versie van Adolf Hitlers Mein Kampf te koop. In het boek, waarvan de originele versie in 1927 verscheen, zijn Hitlers ideeën over de Duitse politiek en ras te lezen.

In de nieuwe versie van het boek staan belangrijke voetnoten en worden passages geduid door wetenschappers. De Amsterdamse galeriehouder Michiel van Eyck verkoopt in zijn zaak de originele versie van het boek. Hij is niet enthousiast over de nieuwe editie. “Ik zou iedereen aanraden om het origineel te lezen en niet het boek dat voor jou de conclusies trekt”, aldus de galeriehouder in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

Sociaaldemocratisch

Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad, is het daar niet mee eens. Voet vindt het belangrijk dat de lezer de kennis krijgt van het maatschappelijke veld in aanloop naar de publicatie van het boek. “Er zitten passages in Mein Kampf die heel duidelijk sociaaldemocratisch zijn”, vertelt Voet.

“Helemaal niet dat je denkt: wat een achterlijke man. Er zijn natuurlijk ook bepaalde passages die goed uitgelegd moeten worden, bijvoorbeeld zijn rassenleer. Die rassenleer is al in 1850 ontstaan in Duitsland, vertelt de journaliste. “Dat was een pseudowetenschap waar toen enorm in werd geloofd, waarvan we allemaal nu gelukkig weten dat die gewoon compleet kan worden afgeserveerd.”

‘Zonder historische basis kan het schade toebrengen’

“Als je dat kaal leest, zonder een goede historische basis waarin je dit kunt duiden, kan het gewoon schade toebrengen. Dat zie je natuurlijk ook met wat er tussen 1940 en 1945 is gebeurd. Dat was ook een heel erudiet volk dat achter die man aanliep en Mein Kampf tot een soort bijbel ging beschouwen.”

In de Arabische wereld is Mein Kampf nog steeds een bestseller, zegt Voet. “Je moet als je het wil begrijpen kennis van zaken hebben. Dat kun je niet als je de originele versie van Mein Kampf leest.”

‘Iedereen snapt dat Jodenhaat niet goed is’

Michiel van Eyck houdt voet bij stuk en gaat de nieuwe versie van het boek niet lezen. “Nee, waarom? Ik heb niet andermans professor hotemetoot nodig om te vertellen dat Jodenhaat niet goed is, dat snapt iedereen uit zichzelf. Het is onzinnige betutteling.” “Juist de Tweede Wereldoorlog heeft laten zien dat dat niet zomaar kan”, reageert Voet. “Dus je moet er in een educatieve embedding mee aan de slag gaan.”

Van Eyck: ‘Antisemitisme komt niet uit Mein Kampf’

Hedendaags antisemitisme komt volgens van Eyck niet uit Mein Kampf, maar “uit internet en andere bronnen”.“De huidige generatie laat zich niet door Mein Kampf tot antisemitisme inspireren.” “De complottheorieën die in Mein Kampf staan kun je vandaag één op één terugvinden in allerlei blogs, Facebookpagina’s, Twitter-accounts enzovoorts”, stelt Voet.

Ster advertentie
Ster advertentie