appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Hoe Pakistan reageert op het afzeggen van cartoonwedstrijd

epa
vrijdag 31 augustus 2018 | NOS | redactie

PVV-leider Geert Wilders heeft zijn cartoonwedstrijd afgeblazen vanwege bedreigingen. Het onderwerp van de tekenwedstrijd was de profeet Mohammed. Die leverde in de meeste islamitische landen weinig problemen op, behalve in Pakistan.

Daar weet de relatief kleine streng islamitische partij TLP duizenden mensen op de been te brengen in protest tegen Wilders. De kritiek richt zich bovendien niet alleen op Wilders zelf, maar ook op Nederland. "Geef me een atoombom en ik gooi die op Nederland", zei de TLP-leider in juni.

Gisteravond is de wedstrijd afgelast. 

Luister naar correspondent Aletta AndrĂ© over de reactie van Pakistan:

'De premier wil andere landen uitleggen hoe kwetsend dit is.'

De Pakistaanse minister van Informatie spreekt over een "overwinning van het Pakistaanse sentiment", vertelt correspondent Aletta AndrĂ©. En de rust is enigzins teruggekeerd, hoewel er wel tot diep in de nacht werd gefeest. Ze zullen met bussen en auto;'s die waren geregeld teruggaan.

Pakistan dreigde Nederlandse producten te boycotten, de Nederlandse ambassade in Pakistan te sluiten en de Pakistaanse premier vroeg Nederland om tekst en uitleg. Nu de wedstrijd is afegelast, zijn die eisen voorbij. Wel heeft premier Kahn gezegd dat hij dit onderwerp wil blijven aankaarten op internationaal niveau. Hij wil aankaarten dat het beledigen van de profeet Mohammed met dit soort wedstrijden echt heel pijnlijk is voor moslims. En hij heeft gisteren in een videoboodschap de hele moslimwereld opgeroepen om het ook bespreekbaar te maken. 

Een Pakistaan die met een aanslag op Wilders dreigde, werd opgepakt op station Den Haag Centraal. Ook loofde een Pakistaanse cricketspeler een bedrag van zo'n 20.00 euro uit voor degene die hem wat aan zou doen. De PVV-leider zegt honderden doodsbedreigingen te hebben gehad.  

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1