Binnenland
KRO-NCRV

Peter R. de Vries pleit opnieuw voor een nationale DNA-databank

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Peter R. de Vries pleit opnieuw voor een nationale DNA-databank

Peter R. de Vries pleit opnieuw voor een nationale DNA-databank. Hij reageert daarmee op een doorbraak in de Nicky Verstappen-zaak, die mede door DNA-onderzoek een verdachte heeft opgeleverd. "Ik zie voor- en nadelen, maar ik denk dat de nadelen oplosbaar zijn," zegt De Vries.

De familie van Nicky Verstappen heeft lang op deze doorbraak moeten wachten. Dat had misschien veel sneller gekund, zegt De Vries, als het DNA van alle Nederlanders bij voorhand al in een databank waren vastgelegd. "Wat mij opvalt is dat we als burgers in allerlei andere gevallen heel makkelijk privacygevoelige informatie aan instanties geven (denk aan Facebook, de Belastingdienst), maar dat dit weerstand oproept."

Terwijl de voordelen van zo'n bank 'evident' zijn volgens De Vries: "We zullen met zo’n databank veel sneller tot oplossingen in misdaadzaken kunnen komen. En dat gaat ook geld schelen; kijk maar naar deze zaak van Nicky Verstappen. Daar heeft twintig jaar lang een groot rechercheteam op gezeten, en dat heeft miljoenen gekost. In de toekomst zou dat zoveel sneller kunnen. Daarnaast zou je zo’n databank ook kunnen inzetten voor identificatie van slachtoffers bij rampen, denk aan de ramp met de MH17."

Peter R. de Vries denkt dat de databank er zeker komt: "Omdat we die mogelijkheden nu eenmaal hebben, en er zoveel winst mee te behalen valt. De voordelen zijn zoveel groter dan de nadelen."

Lees hier meer over wat dna precies is.

Ster advertentie
Ster advertentie