appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Woonreferendum Rotterdam: welke vraag moet het worden?

ANP
maandag 22 augustus 2016 | NOS | Radio 1 Journaal

Rotterdammers mogen op 30 november naar het stembureau voor een referendum. Dat gaat over een plan voor woningen in Rotterdam-Zuid dat is opgesteld door wethouder Schneijder (Leefbaar Rotterdam). Vandaag wordt besloten welk vraag er gesteld moet worden.  

SP en D66 discussieerden in het Radio 1 Journaal over de ideale vraag:

Wat ons betreft is er maar één vraag mogelijk...

Onderdeel van dat plan is het slopen van 20.000 goedkope huurwoningen. Daarvoor komen duurdere woningen in de plaats. Wat de SP betreft moet de vraag van het referendum dan ook zijn: 

"Ik ben voor/tegen de vermindering van de goedkope woonvoorraad"

Maar dat is slechts een klein onderdeel van het plan, zegt Nils Berndsen van D66. "In de beeldvorming lijkt het nu alsof het allemaal sociale huurwoningen zijn, maar dat is niet zo." De Woonvisie van Schneider zou meer balans brengen in het woonaanbod: "Tot voor kort was er een overmaat aan goedkope woningen. Mensen die een wooncarrière maakten die trokken de wijk en Rotterdam uit. Dat is doodzonde", zei wethouder Schneider tegen Nieuwsuur. Volgens D66 moet de stelling zijn: 

"Ik stem wel/niet in met de woonvisie van wethouder Schneijder"

Politicoloog en referendumdeskundige Marcel Boogers vindt deze laatste stelling beter: "Dan is het aan de partijen om te beslissen welk punt ze eruit lichten om mensen voor of tegen te laten stemmen." Hij vindt het niet representatief om het alleen over het slopen van de goedkope woningen te hebben. Een vraag over de gehele Woonvisie noemt hij "wel zo eerlijk".

De fractievoorzitters van de gemeenteraad beslissen vandaag welke vraag in het referendum moet worden beantwoord.

Zie ook: Rotterdam: botsing tussen arm en rijk? (Nieuwsuur)

SP en D66 discussieren over de juiste vraag voor het referendum

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1