appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Universiteiten kunnen belangstelling voor kunstmatige intelligentie niet aan

ANP
maandag 16 juli 2018 | NOS | Redactie

Universiteiten zien een sterke groei van het aantal aanmeldingen voor de studie kunstmatige intelligentie voor komend studiejaar. Universiteiten kunnen de groei nauwelijks aan en zetten een rem op het aantal toelatingen met een numerus fixus of door selectiecriteria te verscherpen.

Universiteiten zetten een rem op het aantal toelatingen

Bij enkele onderwijsinstellingen is sprake van een verdubbeling ten opzichte van het huidige studiejaar. Ook aanverwante studies als data science en business analytics zitten enorm in de lift. 

De capaciteitsproblemen spelen juist nu beleidsmakers en wetenschappers zich grote zorgen maken over de achterstand van de EU ten opzichte van de VS en China. In de VS investeren tech-giganten vele tientallen miljarden in AI (Artificial Intelligence, kunstmatige intelligentie) en wordt op Europees AI-talent geaasd met aantrekkelijke onderzoeksprogramma's. En China wil in 2030 AI-wereldleider zijn.

Maatregelen

Alle vijf universiteiten die de opleiding aanbieden, beperken de instroom van het aantal studenten kunstmatige intelligentie. Zo geldt komend jaar aan de UvA en VU in Amsterdam een numerus fixus, net als bij de Radboud Universiteit Nijmegen. De RUG in Groningen vermeldt op zijn site dat de maatregel ook daar geldt vanaf 2019-2020. De Universiteit Utrecht wil de selectiecriteria voor de opleiding ook gaan aanscherpen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1