appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Geert Dales wil onafhankelijke integriteitscommissie voor politici

ANP
vrijdag 6 juli 2018 | KRO-NCRV | Anouk Kemper

Wanneer een politicus in opspraak raakt vanwege een mogelijke integriteitskwestie, is het doorgaans de eigen politieke partij die deze kwestie onderzoekt. De slager die zijn eigen vlees keurt, meent Geert Dales. En daarom moet het anders. 'Een onafhankelijke commissie zou goed zijn.'

50PLUS wil onafhankelijke commissie die beoordeelt of politici iets fout hebben gedaan

Perikelen

Dales, de nieuwe voorzitter van 50Plus, sprak vanmorgen over zijn plannen in het programma 1 op 1. Eerder deze week stuurde hij een brief naar alle partijvoorzitters met het voorstel de koppen bij elkaar te steken naar aanleiding van de recente integriteitsperikelen. Lees: de frauderende Henry Keizer (VVD), de geheime relatie tussen partijvoorzitter Marjolein Meijer en Kamerlid Rik Grasshof (Groenlinks) en Eerste Kamer-voorzitter Andre Postema die er niet heel goed op staat als voorzitter van scholengemeenschap LVO Maastricht (PvdA).

Slager, eigen vlees

Tijd voor gezamenlijk actie, vindt Dales. "Het gaat niet over de partijen, maar over de politiek in het algemeen. Wij als partijvoorzitters dragen de verantwoordelijkheid om dit soort zaken in te dammen en daar oplossingen voor te bieden. Laten we de verschillende zaken naast elkaar leggen en van elkaars ervaringen leren." Daarbij moet er een onafhankelijke integriteitscommissie komen. "Nu hebben partijen hun eigen commissie, maar daar krijgen mensen toch het gevoel bij: slager, eigen vlees."

Peloton oud-rechters

Wie zouden er dan in zo’n onafhankelijke commissie moeten zitten? "Er bestaat een heel peloton oud-rechters die niets anders deden dan oordelen over het handelen van individuele personen", zegt Dales. "Ik kan me ook goed voorstellen dat we straks met alle partijvoorzitters langsgaan bij Arno Visser van de Algemene Rekenkamer." 

Tot nu toe liet alleen D66 weten het plan van Dales een goed idee te vinden. "Maar de brief is pas anderhalve dag geleden verstuurd, dus ik geef de andere partijen nog even de ruimte. Iedereen is druk."

Lekker golfen

Met de term 'van onbesproken gedrag' heeft Dales overigens niet zo veel. Als onder meer oud-wethouder van Amsterdam weet Dales uit ervaring: "Als je iets doet als politicus komt er vanzelf gedoe en ben je van besproken gedrag. Anders moet je met de hond wandelen en een beetje gaan golfen, maar dan komt er ook niks tot stand."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1