Binnenland
NOSNTR

Hoe ernstig tast de droogte onze land- en tuinbouw aan?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ernstig tast de droogte onze land- en tuinbouw aan?

Misschien is het gras bij jou in de tuin ook al flink geel geworden. De toenemende droogte betekent vooral voor de akkerbouw een groot probleem.

Klimatologen verwachten dat langdurige droogtes in deze tijd van het jaar steeds vaker zullen voorkomen in Nederland. Hoe hard moeten consumenten en boeren zich zorgen maken over mislukkende oogsten? En is het ook voor Nederland geen goed idee om meer droogte-resistente gewassen te gaan ontwikkelen en te gebruiken?

Nieuws en Co vroeg het aan Gerard Van der Linden, senior onderzoeker in abiotische plantenstress aan de Universiteit Wageningen. Hij bekijkt waarom planten en gewassen goed of slecht tegen een tekort aan water kunnen. Door eigenschappen van soorten zoals bijvoorbeeld aardappels of rijst te kruisen, probeert hij gewassen te creëren die goed tegen droogte kunnen en een hoge opbrengst hebben.

Hoe erg zal de droogte onze land- en tuin bouw aantasten?

In de toekomst zijn deze soorten waarschijnlijk harder nodig vanwege het veranderende klimaat, zegt Van der Linden. "Ik hoor daar mensen in India, Vietnam en Zuid-Amerika over. Zij kampen met een korter regenseizoen en weer dat, net als in Nederland, steeds onvoorspelbaarder wordt. Daardoor is het moeilijker de landbouw erop aan te passen."

Voorafgaand op het interview is er een reportage van Mattijs van De Wiel die de situatie in Someren (Noord-Brabant) opmeet. In het Zuiden en het Oosten van het land zijn ze extra kwetsbaar voor lange droogtes.

Ster advertentie
Ster advertentie